Er loopt tegen Microsoft een voorlopig gerechtelijk bevel dat de lancering van het Longhorn-besturingssysteem zou kunnen tegenhouden. Het gerechtelijk bevel verbiedt Microsoft het maken, gebruiken, te koop aanbieden, verkopen, importeren of anderen aanzetten tot het gebruik van Microsofts [toekomstige Windows API] Chimney of Longhorn software.
De rechtszaak was aangespannen door datanetwerkbedrijf Alacritech en gaat over twee vermeende patentbreuken. Volgens Alacritech gebruikt Microsoft zijn session-layer interface control (SLIC)-technologie om de gegevenstransfer in computernetwerken te versnellen.
“Toen Alacritech ontdekte dat Microsoft Chimney is gebaseerd op intellectuele eigendom die wij hebben ontwikkeld en gepatenteerd, hebben we Microsoft een licentie aangeboden”, zegt Larry Boucher, voorzitter van Alacritech. “Microsoft weigerde licentievoorwaarden die voor ons aanvaardbaar zouden zijn. We zagen ons dus gedwongen om het bedrijf aan te klagen opdat het zou stoppen onze intellectuele eigendomsrechten te overtreden en anderen daartoe aan te zetten.”
Het gerechtelijk bevel stelt dat Alacritech in 1997 network interface software heeft ontwikkeld om het gegevensverkeer in netwerken te versnellen. In 1998 benaderde het Microsoft om te zien of de softwaregigant geïnteresseerd was in een licentie op de technologie. Microsoft kwam toen tot een overeenkomst met Alacritech en werkte een jaar lang samen met het bedrijf om de SLIC-software te integreren in Windows. Daarna viel de communicatie echter stil, zo stelt Alacritech.
In 2003 kondigde Microsoft zijn gegevenssysteem Chimney aan, dat volgens Alacritech zijn code gebruikt. Microsoft verdeelde de code op DVD en maakte tijdens een publieke demo naar verluidt denigrerende opmerkingen over Alacritech.
“De vereiste norm om een voorlopig gerechtelijk bevel uit te vaardigen ligt veel hoger dan die om een proces te winnen”, zegt Mark Lauer, partner bij Silicon Edge Law Group, in een verklaring die Alacritech publiceerde. “Ik verwacht dat Micosoft het belang van deze uitspraak zal minimaliseren.”
Het is niet de eerste keer dat Microsoft wordt aangeklaagd wegens vermeende patentbreuken. Vorige maand kwam het tot een akkoord in een twee jaar oud dispuut met Burst, en in 2002 startte de Britse gsm-producent Sendo een rechtszaak over gestolen intellectuele eigendom.