Als algemeen-directeur Sylvia Roelofs van brancheorganisatie ICT~Office gelijk krijgt gaat er de komende tijd flink veel veranderen op de ict-arbeidsmarkt. Gestaag, maar onafwendbaar; geen revolutie, wel een voortdurende evolutie. De zacht zoemende motor van de verandering: offshoring en de rol van ict in de waardeketen van de Nederlandse economie.
De organisatie van Roelofs beschrijft en analyseert de Nederlandse ict-industrie op een vergelijkbare manier als het Innovatieplatform van premier Balkenende. Ict wordt in dat wereldbeeld in goed Nederlands benoemd tot ‘enabler’. Dwars door de kennisintensieve sectoren van de Nederlandse economie stelt ict de bedrijfstakken in staat hun relevante processen te onderhouden. Het Platform komt tot de volgende vier groeisectoren: bloemen & voedsel, hightech & materialen, water en de creatieve industrie; ICT~Office voegt er de publieke domeinen zorg, onderwijs, veiligheid en mobiliteit aan toe. Met de huidige bemensing is de ict-bedrijfstak net in staat alle klussen te klaren.
De nominale groei komt uit offshoring en vervangingsinvesteringen. Voor echt nieuwe klussen is het wachten op investeringen in kennisintensieve processen in die acht sectoren. Zodra die van de grond komen is het gelijk mis: dan slaat het huidige evenwicht op de arbeidsmarkt om in een structureel tekort, oplopend tot 27.000 hoogopgeleide ict’ers in 2010. U leest het goed: hoogopgeleiden, die afgestudeerd zijn aan universiteit of hbo-inrichting. Want ict-werk op mbo-niveau gaat langzaam maar gestaag in de offshore, is de verwachting.
Kennisintensieve processen “in de waardeketen van de klant” zoals Roelofs dat noemt, vereisen bovendien een ander soort ict. Niet alleen de traditionele ‘harde’ ict van de bèta-wereld, maar ook een flinke scheut alfa en gamma. Inleven in de bedrijfsprocessen van de klant vraagt meer dan grondige kennis van nullen en enen, zo luidt de redenering. Bedrijfseconomie en communicatie zijn minstens even belangrijk. Als specialisme in projectteams, maar ook ingebakken in de opleiding van elke informaticus. Dat wordt dus nieuwe woorden leren. Breed en diepgravend tegelijk; een ‘kruisbestuiving’ in de woorden van Roelofs. Het worden nog interessante tijden in de Nederlandse ict.