Een succesvolle lobby van onder andere telecomaanbieders heeft experimenten met het communicatiefenomeen uwb in Nederland in de kiem gesmoord. Door dit soort stilstand is Nederland zijn koppositie in draadloze radiocommunicatie inmiddels definitief kwijt.
Het zijn voornamelijk Amerikaanse en Chinese technologiebedrijven die straks uwb in de vorm van wireless usb-chips voor computerapparatuur en consumentenelektronica op de Nederlandse markt zullen brengen. Dat had heel anders kunnen lopen als de Nederlandse overheid tijdig belemmeringen voor proeven met andere uwb-toepassingen uit de weg had geruimd. Dit zegt John Rooymans, directeur van Gemex. Dit adviesbureau deed in 2002 mee aan de door de overheid uitgeschreven wedstrijd voor oplossing van het fileprobleem. In de inzending van Gemex speelden uwb-chips een centrale rol: door deze radiochips in alle auto’s aan te brengen zou een draadloos netwerk ontstaan dat informatie verzamelt over het weggebruik van individuele automobilisten. “Het Gemex-plan is in een diepe la kwijtgeraakt”, aldus Rooymans.
Laag energieniveau
Uwb stuurt radiosignalen uit over een enorm breed frequentiespectrum. Door het zeer lage energieniveau zit het toepassingen in andere frequentiebanden niet in de weg, maar dit zogenaamde risico wordt wel door velen aangehaald. “De verkenning over de mogelijkheden van uwb die Gemex eind 2002 voor het ministerie van Economische Zaken schreef, sloeg bij het nationaal frequentieoverleg begin 2003 in als een bom. Telecomaanbieders met hun duur betaalde umts-licenties en astronomen waren mordicus tegen proeven en een aansluitend gedoogbeleid voor uwb. Zij gingen er onterecht van uit dat uwb zou storen op systemen die gebruik maken van het hen toegewezen spectrum. Het ministerie heeft het onderwerp toen van de agenda gehaald”, aldus Rooymans.
In de VS is men door goedkeuring van de Amerikaanse radioautoriteit FCC wel aan het ontwikkelen van andere uwb-toepassingen toegekomen. Een ziekenhuis bij de Amerikaanse stad Washington gebruikt uwb-chips om de tientallen toestellen voor bloedtransfusie bij noodgevallen zo snel mogelijk te traceren. Door deze handelswijze van EZ is het onderzoek rond uwb vroegtijdig de nek omgedraaid. “Eind jaren negentig was Nederland door productontwikkelingen rond Dect, Bluetooth en WiFi een broedkamer voor radiocommunicatie. Daar is niks van over. Chipontwikkelaar Agere heeft inmiddels zijn onderzoek uit Nederland weggehaald en Philips investeert meer in Leuven dan in Eindhoven”, zegt Rooymans.
Het ministerie van Economische Zaken laat in een reactie weten dat uwb op dit moment verboden is. Het ministerie wacht af totdat de Europese Commissie met regels komt voor het gebruik van uwb om er zeker van te zijn dat de radiotechniek toepassingen op bestaande frequentiebanden in gebruik niet in de weg zit. EZ verwacht dat er begin volgend jaar een tijdelijke oplossing voor het gebruik van uwb in Nederland beschikbaar is. Dat valt naar verwachting samen met het moment waarop internationale technologiereuzen de eerste uwb-chips voor wireless usb-toepassingen op de markt brengen. Zo heeft Philips heeft laten weten dat het concern deze chips eind dit jaar klaar heeft.