Op het gebied van standaardisatie en consolidatie en ook waar het kennis over grid computing betreft doet Nederland het goed, maar bij het daadwerkelijke implementeren van grid computing lopen we flink achter. Dat is een van de conclusies van de grid index, een door Oracle voor de tweede keer georganiseerd onderzoek door het internationale Business- en IT-specialist Quocirca.
Hierbij werden in maart 2005wereldwijd 1356 it-beïnvloeders en -beslissers ondervraagd; zeshonderd in Europa waarvan 75 in Nederland en België. Zes maanden geleden werd de eerste meeting gedaan met als eindcijfer voor de algehele index een 3.1 op een schaal van 0 tot 10. Dit cijfer is inmiddels gestegen naar 4.41. Hierbij gaat het wel om een wereldwijd cijfer en nadere bestudering laat zien dat Europa achterloopt op de VS en dat de regio Asia-Pacific snel terrein goedmaakt op beide anderen. Iets wat in Brussel met zorg wordt geregistreerd.
Bij de presentatie van de cijfers was ook het hoofd van de unit Grid Computing van de Europese Commissie Wolfgang Bloch aanwezig, die stelde dat grid computing de motor is voor sterke economische concurrentiepositie. In het huidige zogenaamde Framework Programme VI (FP VI) is er 350 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar- en stimulering van grid. “In het nieuwe programma FP VII (2007 – 2013) zal grid als ‘key technological pillar’ worden beschouwd. De Europese Commissie ziet in grid de nieuwe generatie internet services backbone”, aldus Boch.
Wie nog verder afzakt in de cijferlijsten kan ook specifiek Nederlandse data vinden, ook al is die dan gebaseerd op veertig interviews, amper een echt representatieve steekproef. Desgevraagd geeft ook Hans Bos, Marketing Manager Technology bij Oracle, toe dat er in Nederland echter nog veel werk te doen is. “In Nederland geldt een beetje de wet van de remmende voorsprong; standaardisatie, consolidatie, virtualisatie et cetera. zijn redelijk goed georganiseerd en ook is er best al veel kennis van grid. Alleen het daadwerkelijk inzetten ervan gebeurt nog maar zeer beperkt.” De Europese – en gezien de cijfers ook de Nederlandse – concurrentiepositie loopt dus gevaar door een te trage daadwerkelijke implementatie van grid computing. Het delen van resources en kennis is essentieel voor economische groei.