Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Mag het iets meer zijn? Hoe werkt de wet van de verminderde meeropbrengst?
Mag het iets meer zijn?
… twee gigabyte is goed, voorlopig dan. De datum 1 april krijgt een nieuwe toekomst als ‘Dag van de Opslagcapaciteit’. Google gebruikt de datum nu voor de tweede opeenvolgende keer voor een opmerkelijke aankondiging rond de gratis mailservice Gmail. Een jaar geleden leek de aangeboden opslagcapaciteit van maar liefst 1 GB nog even een grap; nu Google de capaciteit verdubbelt naar 2 GB kijkt niemand er meer raar van op. Gelijktijdig verveelvoudigt XS4ALL de opslagruimte voor zijn klanten naar 2,5 GB (500 MB per mailbox).
Is het nog vreemd dat de opslagmarkt in 2005 met 35 procent gaat groeien, zoals het onderzoeksbureau Info-Tech voorspelt? Dat zijn ouderwetse cijfers. Vanaf medio jaren negentig nam de behoefte aan opslagcapaciteit jaarlijks met dit volume toe. De explosie van websites en e-commerceprojecten zorgde voor een datadiarree zonder einde. Vrachtwagens vol servers en opslagsystemen werden bij internetondernemingen binnengereden om de snelgroeiende gegevensstroom van internetverkeer, surfgedrag en klanteninteractie te verwerken en op te slaan. Het waren de gouden jaren van Sun en EMC. De houding was destijds dat je maar beter genoeg rekenvermogen en capaciteit in huis kon hebben, want de internetklant hield niet van wachten. Op elke e-conferentie werd deze jachtige sfeer van de 24-uurseconomie er flink ingewreven: de concurrentie zat maar een muisklik verder.
De internetcrisis en de daarop volgende economische recessie zorgde voor een ommekeer. Het bedrijfsleven maakte korte metten met de stijgende ict-uitgaven. Deze fase lijkt langzamerhand voorbij. De uitgaven groeien weer en vooral die voor opslagsystemen. Het einde is niet in zicht. Iedereen kan waarnemen dat de gemiddelde bestandsgrootte snel in omvang toeneemt, zeker nu de breedbandinfrastructuur steeds minder voor beperkingen zorgt. De opslaghardware raakt steeds verder gestandaardiseerd, waardoor leveranciers een groeiend deel van hun omzet uit intelligente software halen om deze systemen efficiënter in te zetten. Mkb-bedrijven kopen nu al Sans! De nieuwste hype is ‘opslagvirtualisatie’, maar nog altijd wordt er meer over gepraat dan geïmplementeerd. In de mainframesector is virtualisatie wel gemeengoed, maar in de wereld van de gedistribueerde heterogene systemen komen leveranciers als IBM, Hitachi (HDS) en EMC volgens deskundigen pas dit jaar met producten die de virtualisatiebeloften waarmaken.
Hoe werkt de wet van de verminderde meeropbrengst?
… laat twee bedrijven fuseren en de totaalomzet zal minder zijn dan van beide apart. Bij overnames en fusies spreken goedgeluimde topmannen steevast over synergie en een win/win-situatie. Dat laatste gaat zeker op voor hun eigen bankrekening. Maar waar dat optimisme verder vandaan komt, is een raadsel. Uit alle studies blijkt dat het gros van de grote fusies en overnames niet aan de verwachtingen beantwoordt. In bijna alle gevallen is de eerste totaalomzet van het nieuwe bedrijf lager dan die van de gefuseerde bedrijven afzonderlijk. Met deze kennis gewapend moet men bij SAP wel dolblij zijn met Oracles overname van PeopleSoft. Dat heeft namelijk alle ingrediënten van een potentiële mislukking. Zei ene Larry Ellison jaren geleden niet dat alleen softwarebedrijven in problemen liever cheques schrijven dan software? En cheques schrijven blijft Oracle doen. Voor de nieuwe aanwinst Retek telt men rustig twee keer de marktwaarde neer.
Toch zal men er bij SAP niet gerust op zijn. Oracle kán natuurlijk de spreekwoordelijke uitzondering zijn. Oracle heeft er de ‘balls’ voor en veel meer zakelijk instinct dan bijvoorbeeld Baan – ook zo’n bedrijf dat zich groot wilde kopen. En wat Oracle aan den lijve heeft ondervonden is dat het in de wereld van de bedrijfssoftware vooral gaat om schaalgrootte. Gebruikers van bedrijfsapplicaties stappen niet snel over; eens een klant, altijd een klant. Het is Oracle mede daarom niet gelukt zich op eigen kracht deze sector binnen te vechten. Ellison heeft nu voor een U-bocht gekozen om nogmaals te proberen de software-industrie naar zijn hand te zetten. We zullen zien.
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.