Minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) wil koste wat kost verdere vertraging in de vernieuwing van de politie-automatisering voorkomen. Dit schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid.
Het onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid gaat over de ’landelijke coördinatie en uitwisseling van politie-informatie; een evaluatie van het project landelijk informatiecoördinatie DNP’. Dit project beoogt een eind te maken aan het steeds opnieuw opbouwen van een informatiesysteem bij het optreden van calamiteiten en landelijke incidenten. Er komt een permanente voorziening die informatie-uitwisseling tussen het landelijk en het regioniveau mogelijk maakt.
De inspectie toont zich tevreden over de organisatorische inbedding: er ligt een structuur met één nationaal informatieknooppunt bij de dienst Nationale Recherche Informatie (NRI) van het Korps Landelijke Politiediensten, vijfentwintig regionale informatieknooppunten en binnen alle korpsen ook nog districtelijke knooppunten. Nu moet de praktische invulling volgen.
Een van de voorwaarden voor het slagen van de landelijke informatiecoördinatie is een uniforme datahuishouding. De politie is berucht om haar archipel-automatisering. De inspectie stipt in het rapport twee veelzeggende voorbeelden aan: het uitwisselen van gevoelige informatie tussen de NRI en de regiokorpsen via slecht beveiligde Excel-bestanden en het in omloop zijn van diverse Microsoft Office-pakketten, zodat het versturen van simpele vragenlijsten voor een inspectie al lastig bleek te zijn.
Zij erkent dat de politie hard bezig is met de vernieuwing van haar automatisering. Dit ‘Bestek ICT 2001-2005’ moet leiden tot een uniforme informatiehuishouding bij de politie, waardoor de korpsen onderling eenvoudig gegevens kunnen uitwisselen. De inspectie maakt zich zorgen over de in 2004 gemelde vertraging van de oplevering van het Bestek en wil dat minister Remkes een strakke regie voert.
De BZK-minister reageerde eind vorige week in een brief aan de Tweede Kamer op het rapport van de inspectie. Hij zegt daarin zich ervan bewust te zijn dat “het Bestek ICT 2001-2005 met voorrang tot resultaten dient te komen” om verdere vertraging te voorkomen. Ook stelt hij dat er momenteel binnen het ministerie en in samenspraak met de NRI een plan wordt ontwikkeld om de communicatiestromen tussen landelijk en regionaal niveau beter te beveiligen. Wel tekent hij aan dat zijn rol beperkt is: het is aan de politieregio’s (lees: korpsbeheerders) zelf om te zorgen voor adequate informatie-uitwisseling. Maar, schrijft hij tegelijkertijd, op grond van het Wetsvoorstel Versterking Rijksbevoegdheden kan de minister van BZK in de toekomst meer richting geven aan ict-ontwikkelingen.
Het delen van informatie is niet alleen een heet hangijzer bij de politie, maar ook voor de gehele sector ’orde en veiligheid’. Begin maart drong de Adviescommissie Coördinatie ICT Rampenbestrijding bij Remkes ook al aan op een verbetering van de informatievoorziening, maar dan voor de communicatie tussen brandweer, politie, geneeskundige hulpverleners en gemeenten.