AMD’s nieuwe Turion64-processor blijkt minder energiezuinig dan was verwacht. De chipproducent heeft die laptopchip ontwikkeld als antwoord op Intels energiezuinige Pentium-M, die fungeert als kern in diens Centrino-chippakket.
De eerste laptops met Turion64-processoren komen binnen enkele maanden op de markt. Computerproducenten Acer, Fujitsu-Siemens en Packard Bell zijn daarbij in de voorhoede, gevolgd door leveranciers als Asus, BenQ en MSI. De Turion is in tegenstelling tot Intels energiezuinige Centrino een ontwerp waarbij chipsets van derden te gebruiken zijn.
AMD kwam onlangs alvast met benchmark-resultaten, gebaseerd op referentie-ontwerpen van die aanstaande laptops. Daarbij komt de Turion versus Intels Pentium-M als beste uit de bus wat prestatievermogen betreft, maar over batterijduur doet AMD vooralsnog geen uitlatingen. Beide processoren draaien op een kloksnelheid van 2,0 GHz.
Kromme vergelijking
De Athlon-producent vergelijkt echter een referentie-laptop voorzien van een 35 Watt Turion met een systeem dat een 27 Watt Pentium-M heeft. Bovendien is eerstgenoemde voorzien van een grafische Ati-chip, terwijl de Intel-laptop het moet doen met een geïntegreerde grafische chipset (Intel 915GM). Gartner-analist Martin Reynolds stelt dat een vergelijking met de 25 Watt Turion en een 915-equivalente energiezuinige grafische chip aanzienlijk lagere cijfers voor AMD zou opleveren.
De Turion presteert in de vergelijking, uitgevoerd met bekende benchmark-programma’s als SysMark 2004 en Business WinStone 2004, 6 tot 13 procent beter voor kantoorapplicaties dan de 27 Watt Pentium-M. Op het gebied van digitale media ligt de AMD-chip 7 procent achter tot 29 procent voor. Games-benchmarks komen iets lager tot aanzienlijk hoger uit, maar dat ligt met name aan de grafische Ati-chip in de referentie-laptop met Turion-processor.
Energieverbruik
Woordvoerders van AMD laten weten dat de benchmarktests zijn uitgevoerd met een vergelijkbaar Intel-systeem. Feit is dat de twee bedrijven verschillende criteria hanteren voor het bepalen van het energieverbruik van hun processoren. Het ontbreken van – geschatte – cijfers over de batterijduur verklaart AMD vanuit het feit dat er nog geen daadwerkelijke laptops zijn. De referentie-ontwerpen zouden dus alleen geschikt zijn voor prestatievergelijkingen.
AMD mikt met de Turions op de categorie van dunne en lichte laptops, waar prestatievermogen ondergeschikt is aan batterijduur. Later moet de Turion ook dienst doen in desktopvervangende laptops.
Tweederde
Gartner-analist Reynolds zegt dat het energieverbruik van de Turion nogal tegenvalt. Hij schat dat laptops met die nieuwe processoren minimaal tweederde van de batterijduur halen van laptops met Intels energiezuinige chips. AMD-woordvoerders verklaarden bij de Turion-vooraankondiging in januari dat die aanstaande processor het zowel qua energieverbruik als qua prestatieniveau kon opnemen tegen Intels Centrino.
De Pentium-producent reageerde toen al dat Centrino een geïntegreerd geheel van chips is en daardoor een hoge mate van energiebesparing haalt. De Turion-opzet is juist open zodat chipsets – voor onder meer draadloze netwerken – van derden gebruikt kunnen worden. IDC-analist Roger Kay is positief over die aanpak: “AMD biedt keuze én stimuleert innovatie door een brede partnergemeenschap en industriestandaarden te omarmen.” Intels geïntegreerde aanpak troeft AMD echter af; het levert vooralsnog een energiezuiniger resultaat op.