Behoorlijk aan de late kant overweegt FNV Bondgenoten of het een standpunt moet innemen in het felle debat over een Europees octrooi op uitvindingen met software. “Er komen hoe dan ook werknemers in de knel. Of die van grote, of die van kleine bedrijven.”
Het is kiezen tussen twee kwaden, aldus Carla Kieburg, een van de ict-onderhandelaars bij de vakbond. Keert de vakbond zich tegen het huidige ruime wetsvoorstel voor softwarepatenten, dan vreest de bond dalende werkgelegenheid bij onder meer elektronicagigant Philips. Stemt het voor, dan zijn die gevolgen voor de mkb-softwareontwikkelaars. Kieburg: “We hebben nu nog geen mening, maar een van de twee groepen komt in het gedrang. Dat is duidelijk.”
Een discussieavond, vorige week donderdag, bracht de twee ook niet nader tot elkaar. Zelfstandig softwareontwikkelaar en vakbondslid Bert Verhees vreest dat hij en vergelijkbare kleine softwarebedrijfjes over de kop gaan als de Europese wet er komt. “Ik heb geen tijd en geen geld om patentonderzoek te doen. Laat staan dat ik mijn eigen patentportfolio kan beschermen.”
Prikkels
Tegenover hem staat onderhandelaar voor FNV Bondgenoten Ger Klinkenberg. Volgens hem verliest een elektronicabedrijf als Philips zonder de softwarepatentwet iedere prikkel voor het doen van onderzoek. Dat heeft gevolgen voor de achthonderd softwareontwikkelaars die bij het Eindhovens bedrijf in dienst zijn. Klinkenberg ziet de traditionele hardwarebedrijven, die van uitvindingen gedaan met de soldeerbout veranderen in softwarebedrijven, waar ontwikkelingen veel sneller gaan. “En ze vinden het moeilijk te overleven.”
Behalve deze twee groepen vragen ook de internationale vakbondsorganisaties om een mening. Onder meer de Spaanse en Deense vakbondscollega’s keerden zich tegen het voorstel, en in Brussel telt de invloed van koepels van de Europese vakbonden. In Europa is het fel omstreden wetsvoorstel, twee jaar na het eerste ontwerp ervan, onderdeel geworden van de machtsstrijd tussen Commissie en Parlement.
Afgelopen donderdag waren voor- en tegenstanders het over één ding eens. Het Europees Octrooibureau is een van de grootste problemen in de twist over softwarepatenten. Welke regels je ook opstelt, het EPO doet wat het wil”, stelt Klinkenberg. Het toezicht van de Europese Commissie op het EPO faalt, vindt de vakbondsman. Dat leidt er onder meer toe dat de patentverstrekker onzinnige softwareoctrooien verleent.