VNO-NCW is verheugd over de half miljard euro die de regering voor kennis, onderwijs en innovatie uittrekt. Daarnaast verhoogt het kabinet structureel de begroting van onderwijs met 250 miljoen. Het geld komt uit de meevallers van de aardgasbaten.
Eind vorige week pleitte de ondernemersorganisatie voor een extra innovatie-impuls van zeshonderd miljoen euro. Voorzitter Schraven schreef in een brief aan premier Balkenende zo’n extra injectie nodig te vinden omdat het kabinet tot dusver te weinig concrete resultaten heeft geboekt. “Het is een goede zaak dat geld is vrijgemaakt voor innovatie. Nu is het wachten op invulling van de besteding ervan”, aldus Roelf van der Kooij, woordvoerder van VNO-NCW.
De ondernemersorganisatie stelde in de brief een breed pakket maatregelen voor, mede gericht op het mkb. Ze vindt dat het Innovatieplatform zich meer moet richten op de uitvoerbaarheid van de plannen en voornemens, en erop moet toezien dat de uitvoering echt plaatsvindt. In de brief aan Balkenende doet VNO-NCW een uitgewerkt voorstel voor het besteden van de zeshonderd miljoen euro. Belangrijke elementen daarin zijn: het versterken van de samenwerking tussen universiteiten en bedrijven (honderd miljoen), investeren in nieuwe onderzoeksfaciliteiten (honderd miljoen), en het instellen van een innovatiefonds voor scholen in het beroepsonderwijs die zich in samenwerking met het bedrijfsleven vernieuwen (150 miljoen). Ook pleit de organisatie ervoor de aangekondigde bezuinigingen (120 miljoen) op subsidies van het ministerie van Economische Zaken niet door te laten gaan. “We verwachten dat de maatregelen die in de brief beschreven staan een rol gaan spelen in de invulling van de innovatieplannen waarvoor het geld is uitgetrokken”, aldus Van der Kooij.