Terwijl grote Europese telecomaanbieders als France Telecom en British Telecom WiMax inzetten om buitengebieden van draadloos breedband te voorzien, kiest het Nederlandse Enertel juist voor uitrol van deze netwerken in de grote steden.
Telecomaanbieder Enertel, die eind 2003 een licentie verwierf voor zijn WiMax in de 3,5 GHz-frequentieband, heeft ervoor gekozen om WiMax in de vier grote steden te lanceren. “Het WiMax-net dat Enertel nu in de lucht heeft vereist nog steeds een tegel aan de gevel. Het is in deze opzet een goedkoop en snel alternatief voor vast breedband, waarnaar de vraag in de grote steden simpelweg het grootst is”, zegt Keimpe Algra, directeur van de draadloze activiteiten van Enertel. “In een wereldstad als New York met bijbehorende infrastructuurvoorzieningen heeft aanbieder Towerstream WiMax juist tot een succes gemaakt”, meent hij.
Algra verwacht dat WiMax een grote impact zal hebben op het telecommunicatielandschap in de steden als de chipsets en apparaten voor nomadisch gebruik op de markt verschijnen. “Ik weet dat veel isp’s die zich op bedrijven richten graag breedbandige draadloze toegang aan hun afnemers willen verkopen”, vervolgt Algra. “Je moet je voorstellen dat medewerkers met de mobiele variant van WiMax hun laptop net zo goed thuis als op het werk kunnen openklappen. Die eigenschap boort een nieuwe markt aan, die juist in stedelijke gebieden het best te exploiteren is.” Hij verwacht dat volgend jaar de eerste WiMax-chipsets voor laptops en andere producten zullen uitkomen.
Buitengebieden
BT en FT zijn juist met WiMax begonnen in buitengebieden. BT gebruikt het in Noord-Ierland om bedrijven en consumenten toegang te geven. France Telecom heeft een proef lopen om Wi-Fi-hotspots te ontsluiten met WiMax. Ook voorziet dit concern de inzet in gebieden die door hun uitgestrektheid niet geschikt zijn voor adsl. France Telecom maakt bij de proeven gebruik van de 3,5 GHz band, waar het geen licentie op heeft. De Europese Commissie heeft lidstaten voorgeschreven om dominante telecombedrijven uit te sluiten van licenties in de 3,5 GHz-band, de voornaamste frequentieruimte voor WiMax. In Nederland heeft KPN niet op deze licentie mogen bieden. BT is om dezelfde reden in Noord-Ierland uitgeweken naar de licentievrije 5 GHz-band. Overheden drukken door deze opzet een belangrijke stempel op de mogelijkheden van WiMax in Europa.
De fabrikanten van telecommunicatieapparatuur zijn druk bezig om WiMax te standaardiseren. Het WiMax-Forum heeft het Spaanse laboratorium Cetecom aangewezen als de partij die WiMax-apparatuur gaat certificeren. Deze organisatie gaat pas na de zomer met de certificering van start. Veel fabrikanten vinden dit te lang duren. Alvarion, Airspan en Aperto kondigden op de Duitse ict-beurs Cebit aan dat ze inmiddels zelf met het testen van hun producten begonnen zijn.