Telecomfabrikant Alcatel zet zwaar in op WiMax. Het ziet vooral succes weggelegd voor landen met weinig infrastructuur. Daarnaast verwacht het veel van Hsdpa, een techniek die de dataoverdracht in umts-netwerken flink moet versnellen.
De telecomfabrikant ziet brood in de nieuwe netwerktechnologie WiMax, “Binnen het concern gaat er veel aandacht uit naar deze nieuwe standaard. Door de slagkracht van het concern en de kennis van de telecommarkt verwacht ik dat Alcatel meer van dit product kan maken dan zullen sneller groeien dan starters als Alvarion en Airspan die tot nu toe de drijvende krachten achter deze draadloze netwerktechnologie zijn geweest”, aldus chief operations officer Marc Rouanne van Alcatel Mobile Infrastructure.
De uitdrukkelijke keuze van Alcatel voor de WiMax-technologie is opmerkelijk, omdat deze netwerken het in theorie 3G/umts netwerkeigenaren knap lastig zouden kunnen maken. WiMax heeft betere datasnelheden dan umts terwijl het met minder basisstations toekan. De reikwijdte van een WiMax basisstation bedraagt gemiddeld 20 kilometer, wat in stadsomgevingen teruggebracht wordt tot 5 à 8 kilometer. 3G-netwerken vereisen een veel dichtere dekking. WiMax biedt gemiddelde datasnelheden van 512 Kbps tot 1 Mbps en 251 Kbps upstream. Het steekt umts daarmee naar de kroon.
Ontwikkelingslanden
“Toch zal WiMax 3G niet vervangen”, verzekert Rouanne. Hij ziet WiMax de komende jaren vooral op grote schaal ingevoerd worden in ontwikkelingslanden, omdat daar nog weinig infrastructuurvoorzieningen zijn. In westerse landen zullen de WiMax-netwerken in eerste instantie gebruikt worden om dsl-netwerken aan te vullen en goed te ontsluiten. In feite worden deze netwerken daarmee een aanvulling op umts-netten. Het vult dit juist volgens hem aan doordat het als een oplossing fungeert die tussen breedband-dsl en 3G in zit.
Pas enkele jaren later zal dat veranderen als op Westerse markten massaal apparatuur beschikbaar komt voor WiMax-netwerken. Dan zullen deze netwerken ook nomadisch gebruik mogelijk maken in stedelijke gebieden. “WiMax is door de steun van een grote chipfabrikant als Intel wel een zeer belangrijke technologie. Als dit concern WiMax straks in chipsets voor eindapparatuur integreert, dan is het spel begonnen. Er zullen dan tal van apparaten op de markt verschijnen voor toegang. Dat zal de markt op zijn kop zetten”, aldus Rouanne.
Spatial Wireless Alcatel nam in december vorig jaar de Amerikaanse onderneming Spatial Wireless over. De Franse telecomgigant werkt al sinds twee jaar met het bedrijf uit Texas, dat gespecialiseerd is in volledig ip-gesteunde mobiele softswitches. Er zijn inmiddels zo’n 1 miljoen poorten in de Verenigde Staten geïnstalleerd, en straks zal één van de gevestigde Amerikaanse gsm-operatoren met 16 miljoen abonnees heel zijn Nortel-park vervangen door Alcatel 5020 Spatial Atrium softswitches. Vandaag zijn de meeste 3G-netwerken nog steeds op atm gebaseerd. Volgens Roland Thies, deputy vice-president partnerships betekent de nieuwe technologie voor de operatoren dat de operationele kosten ongeveer halveren. De softswitch neemt niet alleen veel minder ruimte in (één rack in plaats van tien), het zorgt tevens voor een gedistribueerde aanpak in plaats van de huidige gecentraliseerde switchoplossing. Voor Alcatel betekent Spatial Wireless de grootste overname in de afgelopen vier jaar. Het bedrijf met zo’n 225 werknemers wordt wel geïntegreerd, maar blijft in Texas gevestigd, niet ver van de eigen Alcatel-vestiging. |
Upgrade van 3G
Tegelijk zet Alcatel ook sterk in op de Hsdpa-technologie (High speed downlink packet access). Dit protocol staat hogere datatransmissiesnelheden toe dan 3G binnen een 3G-netwerkopstelling. Deze technologie werd door het Japanse NTT Docomo ontwikkeld en zou vooral voor video en muziek een betere oplossing zijn dan de huidige 3G-diensten. Die hebben een gemiddelde downloadcapaciteit van 128 tot 384 Kbps (in theorie tot 1,5 Mbps). Hsdpa biedt gemiddeld 1,5 tot 3 Mbps, hoewel de standaard een maximum van 14,4 Mbps voorschrijft. Alcatel introduceerde samen met Fujitsu Hsdpa-technologie bij NTT Docomo.
Hsdpa zou de transmissiekosten voor operatoren volgens Alcatel met ongeveer de helft terugdringen, omdat het de capaciteit van basisstations verdubbelt. Het zou daarnaast ideaal zijn voor communicatie binnen bedrijven en panden. Volgens adviesbureau Ovum is de implementatie van Hsdpa niet langer een optie, maar is het alleen nog de vraag wanneer telecombedrijven het zullen invoeren. Alcatel toont de technologie sinds oktober vorig jaar live in zijn 3G reality center in Velizy.
Hsdpa zou dan ook in de eerste plaats voor het zakelijke segment bestemd zijn. Alcatel maakt zicht sterk dat het dit tegen eind dit jaar als een software-upgrade in zijn 3G Evolium-oplossing kan aanbieden. “In 2006 zal Hsdpa overal opduiken”, meent Marc Rouanne. Het probleem blijft echter dat er voor Hsdpa nog helemaal geen toestellen of insteekkaarten beschikbaar zijn. Niemand heeft er zicht op wanneer die apparaten op de markt zullen komen.
Alcatel laat hier zelf ook een aantal steken vallen. Het bedrijf heeft in zijn geheel nog geen 3G-toestellen ontwikkeld, laat staan apparaten die met Hsdpa overweg kunnen. Zoals bekend heeft het bedrijf voor zijn mobiele toestellen eind april vorig jaar een joint venture opgericht met het Chinese TCL Communications. TCL bracht 55 miljoen euro aan voor een aandeel van 55 procent, terwijl Alcatel 45 miljoen euro neertelde. De toesteldivisie van Alcatel stond, net zoals bij Siemens, op verlies. Alcatel kan bovendien nog niet zeggen wanneer de eerste 3G-mobieltjes op de markt komen.
Videotelefonie
Alcatel wil wel een vooraanstaande rol spelen in mobiele toepassingen. “De enige toepassingen die vandaag draaien zijn spraak, sms en beldeuntjes. Al het overige moet nog bewezen worden. Laat ons daarom de nadruk leggen op de snelle ontwikkeling van de diensten”, zegt Herbert Mittermayr, marketingdirecteur van de divisie Mobile Solutions. Volgens hem zullen de toepassingen voortvloeien uit de vaste breedbanddiensten. “Hoe meer men gewend is met video te werken op het vaste net, hoe sneller het ook draadloos ingang zal vinden.” Hij ziet vooral een groei in mobiele videotelefonie en camerabewaking.
Vandaag hebben al zo’n twintig dienstenleveranciers video over gprs gelanceerd op basis van Alcatel-apparatuur. Zo heeft Orange zijn videodiensten over gprs geïntroduceerd binnen het aanbod van Orange World. Telia Sonera tekent elke week een duizendtal abonnees op voor zijn streaming audiodienst. Het kost ongeveer 9 dollar per maand en in Oostenrijk kan videotelefonie over 3G al voor 5 euro per maand. Daarvoor kan men ongeveer een half uur bellen, terwijl men elkaar op het schermpje zien. Mittermayr waarschuwt tegelijk voor overdreven optimisme: “Het enige dat duidelijk is, is dat de inkomsten uit spraak zullen dalen. Dat de omzet uit datacommunicatie zal toenemen, zoals velen voorspellen, is nog niet bewezen.”