Nederland presteert op het innovatiefront minder goed dan wenselijk is. Daarnaast blijft de productiviteitsgroei achter en zijn er maatregelen nodig om het gebrek aan innovatie, de geringe belangstelling voor wetenschap en techniek, en de relatief geringe aandacht voor high-tech ondernemerschap te keren.
Dat blijkt uit de evaluatie van het Nederlandse ict-stimuleringsbeleid door de Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling): ICT Diffusion to Business: The Netherlands. Wat de beleidsmaatregelen voor zakelijke ict-toepassingen betreft bemoeilijkt het feit dat meetbare vooruitgang op het gebied van e-zakendoen lastig te definiëren is het stellen van doelen. De algemene, marktgerichte benadering en financiële beperkingen hinderen gericht beleid om de verspreiding van ict in het bedrijfsleven te stimuleren ook vaak tot op zekere hoogte.
Uit de evaluatie blijkt dat Nederland kan voortbouwen op een goede ict-infrastructuur, en dat het een consequent marktgericht beleid en een voorzichtig begrotingsbeleid voert. Dit biedt volgens de Oeso een stabiel kader voor gerichtere ict-beleidsinitiatieven. Ook valt uit de huidige beleidsspeerpunten op te maken dat Nederland de onevenwichtigheden wil herstellen en voor de toekomst een sterke positie probeert op te bouwen.
Het ministerie van Economische Zaken trekt als conclusie uit het rapport dat het op het gebied van ict goed gaat in Nederland. Toch constateert ook EZ dat de ‘ict-skills’ op diverse fronten verbeterd moeten worden. “Nederland scoort minder goed als het gaat om studenten met een bèta-achtergrond. In de toekomst kan een tekort aan deze studenten problemen opleveren voor bijvoorbeeld ict-onderzoek”, schrijft het ministerie in een reactie op het rapport. Een ander terrein dat de nodige aandacht kan gebruiken is de betrouwbaarheid en toegankelijkheid van digitale inhoud, vooral daar waar het overheidsinformatie betreft.
Meer aandacht voor het Nederlandse innovatiebeleid in de Computable van 1 april 2005.
Fijn te lezen dat de redactie van Computable haar journalistieke taak serieus neemt, en niet afgaat op het persbericht van het ministerie van EZ, naar aanleiding van het rapport. Dit persbericht, met als kop ‘Goede rol voor ICT in Nederland’ geeft een wat anders geïnterpreteerd beeld van het OESO-rapport.
Overigens, de in het rapport genoemde cijfers stammen vooral uit 2001 en 2003. Sindsdien is er wel wat gebeurt in de ICT.
Ik zou het zelfs in Europees verband willen zien, het volgende komt uit een recent programmeerboek boek van een Amerikaanse techniek Guru.
The Midwest and Europe are perfect examples of geographic area’s that don’t have the latest and greatest.
za.