Meer dan de helft van de Nederlandse managers van middelgrote en grote ondernemingen voorziet dat de IT-organisatie de komende jaren verder wordt 'gedownsized'.
Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 200 Nederlandse CIO’s en IT-directeuren dat is uitgevoerd door het kennisplatform Topmanagement en IT. Ondanks dat er de afgelopen jaren vele veranderingen hebben plaatsgevonden, is het nog lang niet afgelopen met het reorganiseren van de IT-afdeling.
Een groot gedeelte van de Nederlandse ondernemingen geeft aan dat ze nog middenin het veranderingsproces zitten of dat de grootste veranderingen nog moeten komen. De veranderingsdrift wordt gedreven door de potentiële kostenbesparingen die nog te behalen zijn. Bedrijven kijken steeds vaker naar externe leveranciers en het uitbesteden van informatievoorziening blijft winnen aan populariteit. Vooral bij het ontstaan van nieuwe vraag kijken klanten naar outsourcing als alternatief. Een eventuele opleving zal de komende jaren voornamelijk ten goede komen aan outsourceleveranciers.
Nu bedrijven er over het algemeen wat beter voorstaan dan de afgelopen jaren, is er meer ruimte om eenmalige investeringen te doen om de operationele kosten te verlagen. Dit is ook een belangrijke reden voor bedrijven om meer dan voorgaande jaren te investeren in infrastructuur. Met het updaten van de infrastructuur kunnen de kosten worden teruggebracht, maar wordt ook een investering gedaan in het creëren van een omgeving waarin beter kan worden gereageerd op de eisen van de business. Het budget hiervoor moet echter worden gehaald uit verdere besparingen in operationele kosten. Het totale IT-budget bij de Nederlandse onderneming in 2005 is gemiddeld hetzelfde als in 2004.
Een opvallende uitkomst is dat ondanks de grote belangstelling voor het verplaatsen van werkzaamheden naar lagelonenlanden dit voor slechts weinig bedrijven een optie is om de kosten van de IT-voorziening verder te verlagen. Alleen erg grote bedrijven hebben de schaalgrootte om te profiteren van de voordelen van offshoring. Kleinere bedrijven kunnen de voordelen van offshore realiseren via hun traditionele IT-leveranciers die bijna allemaal ontwikkelcentra in lagelonenlanden exploiteren.