Microsoft betoogt dat zijn patentaanvraag op een methode om tekstverwerkerdocumenten om te zetten in XML zodat deze bewerkbaar worden zonder tekstverwerker wel degelijk innovatief is. Ondanks diverse kritieken wacht het bedrijf met een gerust hart het oordeel van verschillende patentbureaus af.
Microsoft diende de patentaanvraag vorig jaar in bij octrooibureaus in de Verenigde Staten, Canada, Japan, Nieuw Zeeland en bij het Europees Patentbureau. Volgens de samenvatting betreft het de uitvinding van een methode om een document van een tekstverwerker zonder verlies van opmaakkenmerken om te zetten in XML. Op die manier zijn dit soort documenten te bewerken op computers waar de tekstverwerker niet op is geïnstalleerd.
De afgelopen maanden is de aanvraag op diverse websites bekritiseerd. Zo wordt gevreesd dat dit patent het functioneren bemoeilijkt van andere tekstverwerkers, waaronder Suns Staroffice en Corels WordPerfect. Een ander tegenargument is dat de XML-methodiek juist is opgesteld om precies die omzettingen mogelijk te maken. Ook wordt gesteld dat XML-export voor tekstverwerkers allang mogelijk is.
Innovatief
Het is slechts een octrooi-aanvraag, stelt Microsoft in een reactie per mail. Het is te vroeg om te zeggen dat het Amerikaanse patentbureau een octrooi op het XML-bestandformaat zal toekennen en welke specifieke stellingen worden toegekend, aldus de huisjuristen. “Wij denken dat het patent innovatieve methoden omvat, maar het is aan het patentbureau om te beslissen.” Mocht het patent iets doen wat met de huidige stand van de techniek al kan (prior art), schrijft Microsoft, dan kunnen andere partijen dat bij het Amerikaanse patentbureau bekend maken. “Dat publieke mechanisme is een belangrijk deel van het inspectieproces.”
Patentaanvragen op software zijn in Europa omstreden. Tegenstanders van de ontwerpwet voor Europese softwareoctrooien vrezen dat de wet ongunstig uitpakt voor kleine en middelgrote softwarebouwers. Zo’n wet is vooral handig voor grote bedrijven, die de octrooien gebruiken om concurrenten af te schrikken. Voorstanders willen het softwarepatentproces, dat nu per lidstaat anders is, eenvoudiger maken.