Internetachternaam .eu krijgt een mooie ‘sunrise’. Dagelijks reserveren honderden bedrijven en particulieren het Europese domeinachtervoegsel. Echt Europese sites komen er waarschijnlijk niet. “Wij linken door naar .com.”
Het Engels domineert ook bij internettechneuten, die met ‘sunrise’ ofwel zonsopgang doelen op de voorregistratie van het nieuwe cctld (country code top level domain). Volgens verkoper Koert Coomans van internetdienstverlener Protagonist in Rotterdam gaat het hard. “Per dag leggen honderden mensen hun .eu-domein vast.” Hostnet in Amsterdam hanteert dezelfde dagcijfers, “en dat is al tijden zo”. Verkoper Bastiaan Pex noemt de belangstelling groot in vergelijking met andere domeinnamen.
E
De voorregistratie, die officieel begint in september, dient om zeker te stellen dat bijvoorbeeld shell.eu in handen komt van de oliewinner en niet gekaapt wordt door een vage handelaar in schelpen. De eerste .eu-websites zijn voorjaar 2006 te bezoeken. Dat is (weer) een jaar later dan aangekondigd. Die extra vertraging kan er nog wel bij; de plannen van Europese ambtenaren die afwilden van ‘cec.eu.int’ en ‘europarl.eu.int’ stammen uit eind jaren negentig. Een andere hobbel was de Icann, beheerder van de toplijsten. Europa is geen officieel land, en de internetdomeinorganisatie moet een juridische uitweg bedenken om er toch een cctld voor te maken.
Afgelopen week, na het ter perse gaan van deze Computable, zou Icann het beheer van .eu van Icann overdragen aan Eurid. Dit samenwerkingsverband van Belgische, Zweedse en Italiaanse verkooppunten van internetnamen werd in 2003 door de Europese Commissie uitverkoren als beheerder van .eu.
Veel aparte Europese sites zullen er niet komen. Commerciële bedrijven beschermen met het huren van een .eu-domein slechts hun merknaam. “We streven ernaar alle extensies te reserveren “, zegt Philips-woordvoerster Suzanne Degreef. “Philips.eu linken we vervolgens door naar .com.”