Microsoft heeft momenteel met hun Windows besturingssysteem nog steeds het monopolie op de desktopmarkt, maar volgens Novell komt aan deze situatie spoedig een einde.
Nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden in Novell’s Linux Desktop versie 10 zullen ervoor zorgen dat dit alternatieve besturingssysteem doorbreekt bij het grote publiek.
De huidige versie van Linux Desktop was gericht op een beperkte markt maar versie 10 van Linux Desktop is ontwikkeld om het grote publiek te bereiken. Dit probeert Novell voor elkaar te krijgen met onder andere een nieuwe desktop zoekfunctie en een nieuwe metadata technologie. De projectnaam van deze metadata technologie is Beagle en het indexeert alle content op de harde schijf, inclusief bezochte websites en instant-messaging gesprekken.
De Beagle zoekfunctie was iets wat Microsoft al langere tijd beloofd heeft aan haar klanten. Microsoft heeft gezegd dat ze WinFS (Windows File System) niet in Longhorn zullen stoppen.
Novell werkt ook aan een nieuwe technologie om driedimensionele beelden mee te renderen. Hierdoor zullen allerlei geavanceerde grafische mogelijkheden – die eerst alleen mogelijk waren op de Mac – ook mogelijk zijn op de Linux desktop.
Als je je concurrent wil verslaan moet je wel weten wat hij in huis heeft.
Beagle is niets anders (en waarschijnlijk mnder) dan de MSN desktop search engine van Microsoft. WINFS is een filesysteem in een database en dat is echt wat anders.
ja, dat kan wel kloppen. Maar in een database kan je snel zoeken, dus daarom is WinFS de kern van het snelle kunnen zoeken. Enne, dat snelle zoeken dat kan al lang in Linux. Kijk maar eens naar het locate commando. Dus hoogstwaarschijnlijk zal Beagle nix meer zijn als een grafische schil om locate heen.
Verder denk ik niet dat je met een aantal nieuwe functies de grote massa van Windows naar Linux over krijgt. Het grote probleem van Linux is dat computerbeginnelingen er niet mee om kunnen gaan, omdat het eenvoudig weg zeer lastig is om alles werkend te krijgen. Neem bijv. een USB stick. Als je in Windows een USB stick erin stopt, dan werkt die (zeker met de standaard drivers die tegenwoordig in XP zitten). Als je een USB stick op Linux in je computer stopt, dan moet je eerst gaan mounten. Leg maar eens uit aan iemand wat dat is, en hoe dat werkt. En ook waarom dat moet. Ik zeg niet dat je dat meteen op de commandline moet doen, een grafische schil daaromheen kan best.
Conclussie: Ik denk niet dat NLD de doorbraak wordt. Daarvoor moeten nog teveel problemen worden opgelost. Misschien is het zelfs wel zo dat Linux helemaal niet voor de beginnende gebruiker bedoel is, en dat dat ook nooit het doel moet worden. Dan krijg je hetzelfde effect als bij XP, hoop grafische zooi waar niemand op zit te wachten.
Tegenwoordig in de kernel 2.6 is alles ook zo’n beetje plug and play, ik heb dat namelijk gemerkt in Ubuntu. Ik heb een usb audio adapter voor me mengpaneel van Beringher en deze word netjes gezien,door Linux. Zelfs de USB audio van m’n Icom R1500 allban receiver! Allebei is dit overigs usb audio.
Dus ik denk ook wel dat je deze usb stick niet hoeft te mounten, zover ik weet moest dit in slackware wel.
Maar dat is wel uit te proberen, ga ik deze week gewoon een usb stickje halen en dan testen. No problem.
Toch denk ik niet dat linux zover is… Heb je een probleem of wil je net wat meer in een Linux installatie ben je veel tijd kwijt aan in de terminal. Een normale gebruiker kan en wil dit niet!!!
Lees meer op : http://0308783450.nl/2009/11/24/het-grote-linux-probleem/
Mark, je beschrijft mijn probleempje met Seven. Heb dezelfde neiging als jij. Werk met MS OS-en sinds DOS 2.0 en kan het ook niet laten om te tweaken, dus ook niet bij Seven of bij OS-en van andere origine.
Maar goed, wij zijn ook geen normale gebruikers. Het duurt enige tijd voordat er betrouwbare en uitgebreide grafische tweak programma’s zijn. En dan nog ga je soms zelf in de registry werken of via de prompt commando’s geven. Tweak programma?s voor Linux zijn er bijna niet. Ik ken alleen Ubuntu Tweak.
Maar het is aardig om te zien dat de manier van werken van de doorgaans oudere Unix shell gebruikers en meestal jongere Linux gebruikers zoveel op elkaar lijkt (cool is weer in). De laatste pakweg 15 jaar kan je gelukkig heel veel op het internet vinden om je daarbij te helpen.
En wil je gewoon werken, dan voldoet een standaardinstallatie met een populaire Linux distro of een uitgebreide Windows image van de PC fabrikant.
@Cybertinus: Het is te merken dat je totaal niet weet waar je over praat. Pakweg 2 jaar geleden had ik je volledig gelijk gegeven. Echter, tegenwoordig kun je zowat alles in je pc pluggen en linux herkend het (net als Windows). Daarnaast ben ik van mening dat Linux juist makkelijker is dan Windows als je meer wil. Voor mij als systeembeheerder is het juist makkelijker om zaken via de commandline te regelen, snel en to-the-point, zonder dat ik via grafische poespas eerst 30 schermen doormoet klikken om simpele gebruikersrechten op een map aan te passen.
Ik geef toe, het is heel erg wennen als je als ervaren Windows gebruiker overstapt (ervaren gebruiker, voor surfen, mailen etc is de overstap relatief makkelijk). Maar als je het systeem doorhebt is het een verademing.