Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: De naam is Ozzie; Hoe meld ik mijn RSI-klachten? Liever procederen dan innoveren!
De naam is Ozzie
… toch niet Ráy Ozzie? Jazeker. Microsoft heeft Groove Networks gekocht, het bedrijf van Ray Ozzie, de schepper van Lotus Notes. Ozzie is briljant. Dat hoorden we begin jaren negentig al, hoewel we regelmatig zijn bestaan betwijfelden. Die naam! In ieder geval maakte die duidelijk dat we hier niet met een programmeur, maar met een tovenaar, een visionair van doen hadden. Waar Microsoft een leger aan naamloze programmeurs aan het werk had, was het lot van Lotus en later IBM in handen van dit ene genie. Niet voor niets belde Lou Gerstner in 1996 eerst Ozzie op voordat IBM een vijandig bod op Lotus uitbracht. Vind je het goed, Ray?
Interviews gaf Ozzie vroeger nooit; zelfs bij Lotus zag men hem zelden, want hij ontwikkelde Notes in zijn dochterbedrijf Iris. Eén keer per jaar trad hij even in de openbaarheid, tijdens Lotusphere in Orlando. Daar zag ik hem voor het eerst. Kon je minder lijken op een programmeur dan deze hoogblonde gestalte. Hij leek nog het meeste op de acteur Christopher Walken in de James Bond-film ‘A View To A Kill’waarin hij de slechterik is. Met zo iets triviaals als productdemonstraties hield hij zich niet bezig. Na de staande ovatie sprak Ozzie liever zacht enkele minuten over uitdagingen ver in de toekomst, het publiek in verbijstering achterlatend.
IBM nam Notes over en maakte van de ‘groupware’ het meest gebruikte mailsysteem ter wereld. Na twee jaar trok Ozzie zich terug. Vervolgens ontwikkelde hij met zijn nieuwe bedrijf Groove Networks een nieuwe generatie samenwerksoftware op basis van peer-to-peer technologie: Virtual Office. Bill Gates, die Ozzie midden jaren negentig al een van de beste programmeurs ter wereld noemde, was er als de kippen bij om er geld in te investeren. Nu wordt Groove dus ingelijfd. Microsoft doet er een goede koop aan, maar Virtual Office wordt niet voor Microsoft wat Notes voor IBM werd. Ozzie krijgt een topfunctie bij Microsoft, maar ik schat dat Ozzie het in Redmond na twee jaar wel voor gezien houdt.
Hoe meld ik mijn RSI-klachten?
… op internet een formulier invullen. Enig Catch22-gehalte heeft het nieuwe FNV-meldpunt voor rsi-klachten dus wel. De timing is echter uitstekend. Hoorden we minister Hoogervorst niet een paar weken geleden de hoop uitspreken dat ME of CVS (het chronisch vermoeidheidssyndroom) vanzelf zou verdwijnen, net als die andere modeziekte RSI. Hoezo, RSI verdwenen? Hoogstens houden computerwerkers de klachten wat langer verborgen nu de arbeidsmarkt slecht is. Dat RSI-klachten een modeverschijnsel zijn wil er bij mij niet in. Dat geldt misschien alleen de gretigheid om het RSI-label op bepaalde klachten te plakken. In België komt RSI bijvoorbeeld volgens de statistieken nauwelijks voor, maar toch kwam ik daar toch ook regelmatig computerwerkers tegen wiens vinger of arm het nauwelijks meer deed. Maar RSI, nee. Dat bestond daar niet, net zo min als nu in Nederland kennelijk.
Liever procederen dan innoveren!
… dat kan een gevolg zijn van de richtlijn softwarepatenten. Vanwege bizarre procedurele redenen heeft de Europese ministerraad de felbetwiste richtlijn voor softwarepatenten zonder verdere discussie aangenomen. We mogen hopen dat er in het parlement alsnog een fundamentele discussie gevoerd gaat worden. Zelfs in de VS worden meer en meer vraagtekens gezet bij de manier waarop vergelijkbare wetgeving daar uitpakt. De hele softwarebranche ‘juridiseert’. Procederen levert vaak veel meer op dan innoveren. Veel kleine bedrijven kunnen zich niet permitteren mee te doen om de jacht op patenten die daar het gevolg van is. Veel kleine bedrijven kunnen zich dat niet veroorloven. Een in het oog springend probleem is dat patenten worden verstrekt voor futiele verbeteringen. De nieuwste giller is dat Amazon een octrooi heeft toegekend gekregen voor het verrijken van klanteninformatie. Als een klant bijvoorbeeld een jurk voor een pop bestelt, voorspelt deze technologie dat de ontvanger een meisje is. Wat moet ik nog meer zeggen.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.