Na een verbeten strijd van twee dagen, vele zweetdruppels, liters koffie en cola, veel stress, nadat vele uren zonder pauzes was doorgewerkt en lang gejureerd, werd de winnaar van de RAD race 2005 duidelijk: Magic Hands. Een uitstekende prestatie, zeker ook omdat de nummers twee tot en met vier hen twee dagen lang op de hielen zaten.
De RAD Race (rapid application development) werd voor de vierde keer georganiseerd door Software Release Magazine, een uitgave van Array Publications. Voor deze editie van de RAD race was voor een geheel nieuwe opzet gekozen. De traditionele ontwikkelrace werd uitgebreid met een vragenlijst van ongeveer honderd, voornamelijk technische vragen. De tweede uitbreiding bestond uit evaluatiesessies. De intentie van deze sessies was meer inzicht te krijgen in de kwaliteit van de applicaties die tijdens de race ontwikkeld waren.
De wedstrijd ging om het bouwen van een typische, maar wel moderne, administratieve applicatie. Het was een combinatie van een aantal klassieke data-entry schermen met complexe applicatielogica. Soms was de applicatielogica zo complex dat sommige teams zich er niet eens aan waagden. Koppelingen met webservices moesten gebouwd worden en XML-documenten moesten verwerkt worden. De applicatie bestond uit vijfentwintig modules. Voor elke module konden de teams een aantal punten scoren. De eerste twintig modules zouden ze op de ochtend van de eerste dag ontvangen. De laatste vijf waren veranderingen op bestaande modules. Die zouden de teams pas op de tweede dag ontvangen.
Negen deelnemers
Na diverse afzeggingen bleven uiteindelijk de volgende negen teams over die de strijd aandurfden: Codeless met hun eigen ontwikkelomgeving Codeless; Communsens met een tool nog in ontwikkeling; CoolProfs met CA AllFusion Gen en aangevuld met de CoolProfs Product Suite; Magic Hands, met Magic e-Developer; Solidium met WebSphere Studio Application Developer en programmerend in Java; Synobsys met CA AllFusion Plex; Techxx met VisualStudio.NET en VisualBasic als programmeertaal; Transfer Solutions met Oracle Designer, Oracle Developer, Oracle 10g en aangevuld met nog wat andere Oracle tools en modules; Xebia met een volledige open source verzameling producten: Eclipse, Spring, Hibernate, MySQL, ANT en Tomcat
Nadat de opgave was uitgedeeld viel er een serene stilte in de zaal, en die stilte zou twee dagen lang vrijwel niet verbroken worden. Al snel werd het de aanwezige juryleden duidelijk dat de strijd ging tussen vier á vijf teams. De teams wisten dat ook, maar wisten niet om wie het ging. Dit voerde de druk enorm op. De tweede dag werden rond elf uur de specificaties van de vijf extra modules uitgereikt. Deze behelsden alle veranderingen en uitbreidingen op bestaande modules. Sommige teams zagen daar enorm tegenop, andere zagen daarin een mogelijkheid om winst te boeken. Om vier uur 's middags was het beeld echter nog steeds ongewijzigd. Ook de door de deelnemers ingevulde formulieren waarin gevraagd werd naar het aantal functionerende modules, gaven geen uitslag. Het zou neerkomen op de jurering.
Dit artikel is deels gebaseerd op een wedstrijdverslag door Rick van der Lans, voorzitter van de jury, en onafhankelijk adviseur, docent en auteur. De rest van de jury bestond uit Cor Baars (Cibit), Sander Hoogendoorn (Ordina), René Krikhaar (Philips Medical Systems), Steven Klusener (Vrije Universiteit van Amsterdam), Ron Tolido (Capgemini) en Dré de Man (Array Publications). |
De modules werden verdeeld over de juryleden, zodat elk jurylid alle teams kon jureren, en iedere module maar door één jurylid gejureerd werd. Om 8 uur 's avonds, na een zeer inspannende jurering, waren de deelnemers doodop en de juryleden tureluurs van het invullen van de rapporten. Nog steeds was het echter niet duidelijk wie de race had gewonnen. Pas nadat alle resultaten zorgvuldig in een spreadsheet verwerkt waren, werd de uitslag duidelijk.
Bekende wint
Magic Hands met Magic e-Developer, een team dat al vaker had meegedaan, had deze editie van de race gewonnen. Met deze 4GL-achtige omgeving was een strakke client/server-applicatie ontwikkeld. Vele integriteitsregels en veel applicatielogica was correct geïmplementeerd. Ook de user-interface werd door de jury zeer goed gewaardeerd. Met de laatste vijf modules, waarbij bestaande modules aangepast moesten worden, had het team weinig moeite. De nummers twee tot en met vier zaten wel zeer dichtbij. Runner up was Transfer Solutions met de klassieke ontwikkelproducten van Oracle: Designer en Developer. Derde was Xebia met een volledige open source oplossing. Nog nooit was een Java-team zo hoog geëindigd. Dit had alles te maken met het gebruik van krachtige frameworks.
Na de race volgden de evaluatiesessies waaruit bleek dat de applicaties van de meeste teams zeker leken op wat ook in de praktijk gebouwd zou worden. De race gaf samen met de antwoorden op de vragenlijst en de evaluatiesessies een goed beeld van waar de ontwikkelomgevingen op dit moment staan. Grappig is dat de 4GL-producten nog steeds goed scoren, terwijl aan de andere kant ook de 3.5GL-teams het steeds beter gaan doen. Java is in de loop der jaren langzaam opgerukt van hekkensluiter naar een derde plaats die zeer dicht bij de eerste plaats zat. Het Microsoft Visual Studio-team scoorde niet zo goed, maar zou met soortgelijke frameworks eveneens een veel betere prestatie hebben kunnen leveren. Beide groepen groeien naar elkaar toe: terwijl veel 4GL-omgevingen met webservices- en XML-integratie erg modern en minder propriatary worden, beginnen Java en .Net met frameworks qua productiviteit in de richting van de 4 GL's op te stomen. Een ontwikkeling die nu al nieuwsgierig maakt naar de wedstrijd van volgend jaar.< BR>
Dr� de Man, voorzitter van de jury, en onafhankelijk adviseur, docent en auteur. De rest van de jury bestond uit Cor Baars (Cibit), Sander