Er lijkt eindelijk wat duidelijkheid te komen in Project Green, het mkb-project dat Microsoft twee jaar geleden lanceerde. Op zijn Convergence-bijeenkomst in de VS vorige week zette het concern zijn plannen uiteen.
Het gaat om software voor het midden- en kleinbedrijf die in twee fasen wordt gelanceerd. De eerste fase loopt van 2005 tot 2007. In deze fase komt er onder meer een gemeenschappelijke gebruikersinterface. De tweede fase start in 2008. Daarin ‘worden de mogelijkheden uit fase één verder uitgebouwd’, aldus Microsoft in een persbericht. Doel is te voorzien in de specifieke behoeften van het mkb, zoals verhoging van productiviteit en efficiëntie, verlaging van kosten en meer gebruiksgemak. Bij de initiële lancering van het project zetten de klanten hun hakken in het zand, omdat ze vreesden voor een gedwongen overgang naar andere pakketten. Microsoft benadrukt nu dat het niet om ‘big bang’-scenario’s gaat, maar om gestage vernieuwing en overgang, waarbij het concern de huidige versies van Axapta, Great Plains, Navision en Solomon nog tot 2012 onderhoudt.
Vijf klantwensen
Begin deze eeuw besloot Microsoft zijn geluk te beproeven op de mkb-markt en spendeerde het bijna 2,5 miljard dollar aan de aankoop van het Amerikaanse Great Plains en het Deense Navision. Hierdoor zat de softwarereus met een warboel aan software die op verschillende technologie draait en moeilijk samenwerkt. Project Green moet die warboel omvormen tot een set van applicaties die met elkaar samenwerken, waarbij Microsoft de software ombouwt voor zijn eigen soa-technologie (service-oriented architecture).
Satya Nadella, hoofd van Project Green, vertelde tegen Computerworld dat er vijf horizontale attributen zijn waar het project zich op richt. “Eindgebruikers willen simpeler, taakgeoriënteerde, rolgebaseerde interfaces. Ook willen ze inzicht in hun bedrijf door rapportages. Deze bedrijfsintelligentie is alleen te bereiken als je je applicatie verbindt met de rest van het systeem en de buitenwereld door het gebruik van onder meer webdiensten. Het volgende attribuut is wat we een ‘adaptive process’ noemen. De statische code in programmatuur kan zich moeilijk aanpassen aan de dynamische bedrijfsomgeving. Het is de kunst om de code om te zetten in een modelvorm die zich beter kan aanpassen. Tot slot willen we het bedrijfsproces centraal stellen bij de ontwikkeling van de applicaties.”
Eén model
Project Green wordt op verschillende manieren uitgelegd. Niet altijd is duidelijk of het nu gaat om een visie of om concrete producten. “Project Green is onderzoek dat Microsoft doet naar die vijf horizontale attributen. Het levert ook echte producten naar aanleiding van dat onderzoek, zoals de opwaarderingen van Great Plains, Navision of CRM.” Het is de bedoeling dat Microsoft de code van de verschillende applicaties neemt en die stuk voor stuk probeert te vertalen naar één model. “Dan is sprake van samensmelting van onze kerncode”, aldus Nadella tegen Computerworld. Die samensmelting tot één model, daar is het Microsoft op termijn om te doen.< BR>