91 procent van de Europese it-managers denkt dat de netwerkbeveiliging van hun bedrijf in orde is. Uit het 'Stress of Security'-onderzoek van Websense blijkt echter dat slechts 30 procent daadwerkelijk beschermd is tegen de risico's die het internet met zich meebrengt.
Voorbeelden van zulke risico’s voor bedrijfsnetwerken zijn phishing-aanvallen, spyware, hacking-tools en de bedreigingen van Instant Messaging (IM) en peer-to-peer-applicaties (P2P). Het gebrek aan afdoende beveiliging tegen veelvoorkomende webgebaseerde aanvallen geeft 60 procent van de ondervraagde managers dus een vals gevoel van veiligheid.
Aan het onderzoek werkten 500 it-managers mee van bedrijven met meer dan 250 werknemers in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Italië. Het onderzoek is uitgevoerd door Dynamic Markets in opdracht van Websense. In totaal hebben honderd Nederlandse it-managers meegedaan aan dit onderzoek.
Bedrijven zien veel webgebaseerde bedreigingen over het hoofd. Van de respondenten is 58 procent beschermd tegen minder dan drie van de zeven webgebaseerde bedreigingen die het onderzoek vermeldt. Maar liefst 26 procent is slechts tegen één bedreiging beschermd:
Van de Europese bedrijven is 8 procent kwetsbaar voor alle internetbedreigingen uit het onderzoek omdat ze alleen een eenvoudige firewall en antivirusprogramma inzetten. 72 procent van de Europese it-managers zegt dat hun baan op het spel staat bij een beveiligingslek. Zij noemden het internet als grootste bedreiging. De vermeende beveiliging sluit niet altijd aan op werkelijke situatie. Slechts 3 procent van de respondenten heeft ervaring met interne hacking-pogingen en 60 procent heeft geen software om dergelijke aanvallen op te sporen. Zij kunnen dus bedreigd worden zonder het te weten. Volgens 71 procent vormen laptops die van buiten het kantoor verbinding maken met het netwerk de grootste bedreiging. Slechts 21 procent van de bedrijven zorgt voor extra beveiliging van laptops.