Naar aloude gewoonte heeft Cisco ook dit jaar zijn visie op het netwerk van de toekomst toegelicht. Het opslagnetwerk neemt hier een steeds grotere rol in.
Net als vorig jaar had Cisco het over het Intelligent Information Network, dat binnen drie à vijf jaar realiteit zou moeten worden. De weg loopt in drie fasen. Een eerste fase, die nu aan de gang is, wordt gekenmerkt door de convergentie van spraak, data en videobeelden. De tweede fase, die dit jaar het meest in de kijker staat op CeBIT, beoogt een dynamischer en efficiënter gebruik van de beschikbare bedrijfsmiddelen (rekenkracht, geheugen, opslagcapaciteit). In de derde fase staat het virtualiseren van netwerkfuncties en toepassingen centraal.
Cisco pakt breed uit met zijn Business Ready Data Centre als oplossing voor de tweede fase,die zich volgens hen goeddeels in het data centre afspeelt, zowel voor opslagcapaciteit als voor rekenkracht. Enkele van de voornaamste functies zijn traffic management, een geavanceerde beveiliging en ook hier al een stukje virtualisatie.
Virtualisatie speelt ook een grote rol in Cisco’s aanbod voor de opslagnetwerkmarkt. Deze moet een antwoord vormen op mogelijke problemen met capaciteitstoewijzing, gegevensmigratie, replicatie, back-up, gegevensherstel, optimaal capaciteitsgebruik en hoge beheerkosten. Cisco noemt deze virtualiseringstechnologie ’intelligent fabric applications’, gebaseerd op open standaarden zoals de Fabric Application Interface Standard (FAIS). Ze wordt gebruikt op een extra ’Storage Services’-module voor het Cisco MDS 9000 gamma van opslagrouters.
Cisco verwacht dat EMC en Veritas als eerste met aangepaste toepassingen voor de Storage Services-module zullen komen. EMC brengt binnenkort eigen virtualisatietechnologie op de markt, voorlopig gekend als de Storage Router, die gebruik zal maken van intelligente opslagrouters met extra mogelijkheden.