Tijdens zijn Intel Development Forums (IDF) kijkt het concern graag vooruit. Twee keer per jaar bijt ceo Craig Barrett het spits af tijdens zijn openingstoespraak. Tijdens IDF Spring 2005 begin deze maand in San Francisco stippelt hij binnen een uur de koers tot 2015 uit. Hij klinkt aan de vooravond van zijn aftreden zelfverzekerder dan ooit.
Barrett, die zich later dit jaar laat opvolgen door de huidige coo, Paul Otellini, spendeerde een groot gedeelte van zijn speech aan Moore’s Law. Volgens die wet van Gordon Moore verdubbelt het aantal transistoren op een chip elke anderhalf tot twee jaar. Barrett geeft toe dat het oorspronkelijk één tot anderhalf jaar was, maar in grote lijnen heeft Moore sinds 1970 gelijk. Ook voor de komende tien jaar voorspelt Barrett een soortgelijke groei in densiteit en prestaties. Hij maakt een zelfverzekerde indruk als hij een plaatje laat zien wat de toekomst van het productieproces toont. Hij ontkracht de geruchten dat de fysische limieten van nanotechnologie zijn bereikt. Dit jaar bakt men chips volgens het 65 nm proces, maar in het laboratorium wordt nu al geëxperimenteerd met 30 nm. Die miniaturisatie gaat zeker nog door tot 2011, verzekert Barrett ons. In dat jaar introduceert Intel 20 nm chips. In het lab wordt dan vermoedelijk op 10 nm en misschien wel kleiner gewerkt.
Transitie naar 64-bit
Barrett laat het belang van technologische ontwikkeling en vernieuwing ook graag uitleggen door derden. Vliegtuigbouwer Burt Rutan, bekend van onder meer SpaceShipOne en recent de eerste non-stop solo vlucht om de aarde, kwam uitleggen hoe computerkracht wordt aangewend bij het bouwen van vliegtuigen. Om de toekomst van mobiliteit toe te lichten, pleegde Barrett tijdens zijn speech een geslaagde persiflage op het MTV-programma ‘Pimp My Ride’. Middels een drastisch omgebouwde Chrysler werden alle mogelijkheden van mobiele technologie gedemonstreerd. Het publiek genoot van het grappige maar ook informatieve intermezzo.
Behalve Barrett mag ook Pat Gelsinger, senior vice president & general manager digital entreprise group van Intel, traditioneel het publiek toespreken. Gelsinger gaf tijdens zijn speech het officiële startschot voor 64-bit verwerking. Een valse start van formaat, want 64-bit is niet nieuw, laat staan wereldschokkend of grensverleggend. Het nieuws rond 64-bit kwam dan ook niet van Intel maar van Microsoft. Windows-baas Jim Allchin kwam tijdens IDF de 64-bit versie van Windows aankondigen. Groot nieuws, want de Server Edition komt nog deze maand op de markt, terwijl Windows XP Professional x64 Edition in april wordt verwacht. Algemeen werd aangenomen dat Microsoft pas deze zomer zou uitpakken met zijn 64-bit opwaarderingen. Gelsinger richtte zich na de onthullingen tot de ontwikkelaars in de zaal: “Nu is het tijd om massaal 64-bit applicaties te gaan schrijven!”
De transitie naar 64-bit zal naar eigen zeggen op een paar procenten na totaal zijn voor de serverplatformen; er zullen eind dit jaar dus bijna geen 32-bit processoren meer verkocht worden. Wat zakelijke desktops betreft denkt Intel dat eind dit jaar ruim 60 procent van de geleverde processoren 64-bit zullen zijn.
1000 procent prestatiewinst
Gelsinger toonde tijdens zijn speech vijf verschillende ‘dual-core’ processoren, die nadien gedemonstreerd werden. Dit is de volgende stap in de ontwikkeling van steeds snellere processoren. Intel demonstreerde zowel 90 nm als de kleinere 65 nm ‘dual-core’ processoren. De 90 nm is een op Itanium 2 gebaseerde processor voor serverdoeleinden. De kleinste werd gedemonstreerd in een notebook. Gelsinger voorspelde een prestatiewinst van 1000 procent in de volgende drie tot vijf jaar dankzij het gebruik van ‘multi-core’ processoren.
De eerste ‘dual core’ Intel Xeon processor MP, codenaam Paxville, komt volgens de leverancier begin volgend jaar op de markt. Ongeveer een jaar later zouden de eerste ‘multi-core’ Xeon MP systemen, codenaam Whitefield, verschijnen. De Xeon MP wordt gebruikt in systemen vanaf 4 processoren.
Gelsinger besteedde ook ruim aandacht aan de ‘digitale onderneming’. In dit kader maakte hij onder meer de details bekend van de Intel AMT-specificatie (Active Management Technology). Het betreft in chips ingebakken technologie die it-managers moet helpen bij het beheren van netwerkomgevingen. AMT moet ervoor zorgen dat it-managers meer dan ooit taken op afstand kunnen doen. Problemen analyseren en oplossen zal niet langer een fysiek bezoek vergen. Dat is handig voor een grote onderneming met veel werknemers, en nog handiger voor ondernemingen met verschillende locaties in diverse landen. Nieuwe computers zijn op afstand te configureren en opwaarderingen van software zijn vanuit één centraal punt uit te voeren. Het grote voordeel van AMT is dat dit alles ook mogelijk is als de systemen uit staan. AMT werkt tevens als besturingssystemen zijn vastgelopen of lokale harde schijven zijn gecrasht.
Desktop-datacenter
Intel AMT zal eerst beschikbaar komen op de zakelijke desktop (codenaam Lyndon) en daarna onder de codenaam Bensley (gebaseerd op de ‘dual-core’ Intel Xeon, codenaam Dempsey) op het serverplatform. Lyndon is voorzien voor dit jaar. Bensley komt pas in het eerste kwartaal van 2006. Lyndon is gebaseerd op een Pentium 4 chip, maar wordt in 2006 opgevolgd door de ‘dual-core’ Averill chip die op dat ogenblik versie 2 van AMT zal ondersteunen. Bensley, gebaseerd op de 64-bit Xeon processor, is de opvolger van Irwindale.
Verder kwam Intels I/O Acceleration Technology aan bod. Deze technologie moet zorgen voor een snellere doorstroming van data tussen servertoepassingen en het netwerk. Volgens de leverancier wordt de VT (Virtualization Technology) goed ontvangen door partijen als Hitachi, Novell en Red Hat. VT, voorheen bekend onder codenaam Vanderpool, maakt het mogelijk om meerdere besturingssystemen en toepassingen op één systeem te draaien. Dit jaar komt VT beschikbaar op zakelijke desktops en op de Itanium gebaseerde servers (codenaam Montecito). Deze systemen bevatten twee ‘cores’ per processor en kunnen tot 4 ’threads’ tegelijkertijd uitvoeren. Pas in 2006 wordt VT geïmplementeerd op de op Xeon en Xeon MP gebaseerde systemen.
Samengevat laat Gelsinger er geen twijfel over bestaan: de kracht van computers groeit de komende jaren zoals Moore het in de jaren zeventig heeft voorspeld. Wat Moore wellicht niet had kunnen voorspellen, is dat het datacenter dit jaar verhuist naar de desktop. Met dank overigens aan Microsoft, dat zijn twee belangrijkste Windows-platformen opkrikt tot het 64-bit niveau.< BR>