Telecomaanbieders tonen een gematigde interesse voor wll, het draadloos alternatief voor adsl en kabelinternet. Drie gegadigden hebben geboden op de in totaal vijf landelijke kavels in de 26 GHz-band.
Dit meldt het agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken. Het agentschap maakt de namen van de bieders bekend als gecontroleerd is of de aanvragers aan de eisen voldoen. Eén eis is dat een partij niet meer dan de helft van alle kavels mag hebben. Telecombedrijf KPN mocht in deze biedingsronde wel meedoen. In een eerdere verdeling van wll-frequenties vorig jaar was het concern uitgesloten vanwege zijn aanzienlijke positie in de markt voor vaste verbindingen.
Aanvulling
Versatel gebruikt wll op dit moment als een aanvulling op zijn dienstenaanbod via vaste verbindingen. Het bedrijf had bij de eerste biedingsronde op wll-kavels 760 duizend euro over voor een frequentie in de 2,6 GHz-band. Daarnaast kocht het telecombedrijf Iparix op, waarmee het antennelocaties voor dit netwerk verwierf. “Als locaties moeilijk te onsluiten zijn of als organisaties snel aangesloten moeten zijn, is het een handige techniek. Het is in die zin een welkome aanvulling op koper en glasvezel”, zegt Marc van der Heijden, juridisch specialist bij Versatel. Volgens Van der Heijden is het voornaamste probleem dat de randapparatuur voor wll op dit moment te duur is door een geringe marktvraag.
Grote uitzondering is Enertel. Dit telecombedrijf heeft zijn tienjarige licentie op het frequentiegebied in de 3,5 GHz-band inmiddels in de vier grote steden in gebruik. Het ziet wll door de relatief grote frequentieruimte die het heeft wel als een volwaardig alternatief voor vast breedbandinternet. Enertel verwacht bovendien dat met de introductie van de nieuwe Wimax-standaard binnenkort snel betaalbare apparatuur verschijnt voor de bedrijven- en consumentenmarkt.< BR>