Het nieuws dat de komende vijf jaar een derde van alle banen verdwijnt bij KPN is hard gevallen bij het personeel. Na de eerste toelichting van de directie begin deze week blijven er veel vragen over bij de ondernemingsraad en de vakbonden.
“Reële voorspellingen lopen niet verder dan twee jaar vooruit. Voor latere jaren is het voor het personeel nog steeds eerst zien, dan geloven”, zegt Chris de Jongh, voorzitter van de centrale ondernemingsraad bij het telecombedrijf. Alle medewerkers zijn door de vele reorganisaties van de laatste jaren al doordrongen van het feit dat door technologische veranderingen het concern op termijn met minder werknemers toe kan.
Tot nu toe ging het volgens De Jongh alleen om kleinere en concrete reducties die goed te onderbouwen waren. “Het immense aantal van achtduizend banen is nauwelijks voor te stellen, zeker als je daar ook de gezinnen bij betrekt. Ik zie dat veel collega’s dit nieuws gelaten over zich heen laten komen.”
De vakbonden hebben veel vragen na het eerste overleg met de directie afgelopen maandag. “Hoe het concern exact op achtduizend te schrappen banen uitkomt is mij nog absoluut een raadsel”, zegt FNV Abvakabo-bestuurster Daniëlle Wiek. Ook bestuurster Bregje Bakker van CNV Publieke Zaak vond de antwoorden van de directie maandag ’niet bevredigend’. “Dit soort schokkende cijfers zijn nooit met ons besproken en vragen om meer uitleg”, aldus Bakker.
Naast de aangekondigde maatregelen komt in het overleg tussen de vakbonden, de ondernemingsraad en de directie dit jaar ook een nieuw sociaal plan op tafel te liggen. Het bestaande plan loopt in januari volgend jaar af.
De centrale ondernemingsraad heeft de directie onlangs een positief advies gegeven over de begin dit jaar aangekondigde reorganisatie bij het vaste netwerk. Na centralisatie van de it-voorzieningen bij deze divisie zullen vijfhonderd van de huidige duizend ict-functies komen te vervallen. Daarnaast ligt er inmiddels ook een adviesaanvraag voor centralisatie van de communicatie. Dit is de eerste afslanking van de staf bij het concern.
Ze denken zeker dat ze (het) ook zonder personeel kunnen.
Als Ad fijn thuis zit met zijn bonus kijkt hij echt niet meer terug op zijn afbraak praktijken.
Er zijn zoveel mogelijkheden voor dit bedrijf om nog beter te worden, maar er wordt structureel geweigerd om te luisteren en uit te voeren wat de werk vloer ziet en denkt.
Men denkt dat er geluisterd wordt maar dat is schijn.
Ze moeten eerst een onderzoek starten bij het management die het belangrijker vindt om op de hei te zitten en te kijken naar cijfers die voor een groot deel niet overeen komen met de werkelijkheid.
Zo kan ik nog wel even doogaan.
mvg,
Een groen hart (die bijna verpest is)