Bam staat voor business activity monitoring. Over het algemeen zijn dit applicaties waarmee de gebruikers inzicht krijgen in de status van bedrijfsprocessen. Zijn er problemen met het verwerken van bepaalde orders? Worden de binnenkomende aanvragen voor polissen snel en correct verwerkt? Wat is het aantal producten dat vandaag van een bepaalde categorie verzonden is? Dit zijn allemaal voorbeelden van vragen waarop een BAM-applicatie antwoord kan geven.
Vaak hebben BAM-applicaties een dashboard-achtige interface. Door middel van wijzertjes en metertjes wordt de situatie weergegeven. Gebruikers kunnen in één oogopslag zien hoe het met hun bedrijfsprocessen gesteld is.
Voorheen hield alleen de wereld van datapakhuizen (datawarehousing) en business intelligence zich hiermee bezig. Nu is daar een concurrent bijgekomen: de soa (service oriented architecture). De meeste organisaties die een soa ontwikkelen, gebruiken een bpm-engine (business process management) om hun bedrijfsprocessen te ‘draaien’. De bedrijfsprocessen moeten dan wel eerst formeel gedefinieerd worden. Hiervoor zijn speciale talen ontwikkeld zoals BPEL of BPSS. Maar er zijn ook proprietary talen beschikbaar. Dit is afhankelijk van het product dat ingezet wordt.
De hoofdtaak van een bpm-engine is het automatisch laten verwerken van bedrijfsprocessen. De engine zal via de soa bestaande applicaties aanroepen en gegevens tussen de applicaties laten transporteren en transformeren.
Een bpm-engine houdt van elk individueel bedrijfsproces de status bij: is het proces klaar, is een bepaalde applicatie of gebruiker er nog mee bezig? Deze zeer gedetailleerde informatie kan gebruikt worden om op elk willekeurig moment een afzonderlijk bedrijfsproces te inspecteren. Tevens kunnen gegevens geaggregeerd bekeken worden: hoeveel orders worden er per week verwerkt, of hoeveel orders zijn er met een minimum bedrag van 2000 Euro verwerkt? Ook het bestuderen waar de meeste tijd in gaat zitten bij het verwerken van processen of waar het regelmatig fout loopt, behoort tot de standaard mogelijkheden van een bpm-engine. Deze bam mogelijkheden zullen ook zeker een hoofdreden gaan vormen waarom organisaties soa’s zullen adopteren. Voor het management is het een krachtig instrument.
De vraag die dan ongetwijfeld ontstaat is, wat dan wel de ideale vorm van bam is: bam ontwikkeld met datawarehouses en business intelligence tools of bam vanuit een soa met een bpm-engine? Laten we ze voor het gemak respectievelijk dw-bam en bpm-bam noemen.
Bpm-bam heeft als voordeel dat het altijd 100 procent up-to-date gegevens toont en ook werkelijk de bedrijfsprocessen in beeld brengt. Een nadeel is echter dat de meeste organisaties nog maar net begonnen zijn met het ontwikkelen van een soa. Bpm-bam kan dan nog maar een beperkt beeld geven. Een ander nadeel is dat de gegevens die bpm-engines verzamelen meestal in XML-formaat staan en niet zo eenvoudig naar bekende BI-producten over te hevelen zijn. Het integreren met andere gegevens is ook niet zo eenvoudig. De leveranciers van bpm-bam oplossingen zullen zeker nog tijd en geld moeten spenderen aan het toegankelijker maken van alle cijfers die ze verzamelen.
Dw-bam heeft als voordeel dat veel gegevens wel snel beschikbaar kunnen zijn. Vele organisaties hebben tenslotte al een datawarehouse. Een nadeel is echter dat een datawarehouse meestal niet een 100 procent up-to-date beeld van de gegevens geeft. Daar kan wel een vertraging van een week of maand in zitten. Een ander nadeel is dat het vaak lastig is de uiteindelijke gegevens zodanig uit verschillende applicaties te halen en te combineren dat de cijfers over werkelijke bedrijfsprocessen gerapporteerd kunnen worden. Meestal slaan we alleen de uiteindelijke resultaten op, niet hoe we er gekomen zijn. De gegevens die met bpm-bam verzameld worden, zijn vaak gedetailleerder en rijker.
In de al wat gedateerde, maar nog steeds populaire tekenfilmserie van de Flintstones liep er een geadopteerd jongetje rond, het zoontje van Barney Rubble. Dat jongetje heette Bambam en bleek over enorme krachten te beschikken. Ook voor ons zal gelden dat het samenvoegen van de twee Bbam-vormen tot een sterke combinatie zal leiden. De twee bam-oplossingen zullen naar elkaar toe gaan groeien en hiermee zal een vorm ontstaan die veel organisaties een compleet, gedetailleerd en up-to-date beeld zullen geven van hun bedrijfsprocessen.< BR>
Rick F. van der Lans is onafhankelijk adviseur, een internationaal bekend spreker en auteur van diverse boeken, tevens gespecialiseerd in softwareontwikkeling, datawarehousing en internet.