Wat ooit begon op een zolderkamer in het Twentse Oldenzaal is uitgegroeid tot een florerende softwareonderneming die nu vanuit Veenendaal bedrijven in de bouwnijverheid bedient. Een week geleden vierden de veertig medewerkers het 25-jarig bestaan van Admicom. Tevens werd gevierd dat het bedrijf dit jaar officieel is overgedragen van vader op zoon.
[ klein maar fijn ] De beeldvorming van de Nederlandse ict-bedrijfstak wordt vaak gedomineerd door grote dienstverlenende bedrijven. In dat geweld dreigen kleinere bedrijven onderbelicht te blijven. Ten onrechte. Computable stelt ze stuk voor stuk aan u voor: van piepjong tot middelbare leeftijd en met nooit meer dan zo�n zeventig medewerkers. En altijd: Klein maar Fijn. Alle afleveringen: |
Jan van Nieuwamerongen senior start in 1980 vanuit huis met een advies- en administratiebureau. Bij eerdere werkgevers had hij ervaring opgedaan met systeemontwikkeling, maar programmeren was toch vooral een hobby. “Op een gegeven moment moest ik de keuze maken of ik verder wilde gaan met het advies- en administratiebureau of software wilde ontwikkelen.” Veel bouwbedrijven waren klant bij zijn adviesbureau. “De bouwsector was op dat moment net ingestort, dus het was een risico om software voor die branche te gaan maken, maar er was het vooruitzicht van een opleving. Daarnaast was software maken veel leuker dan de andere zaken.”
In 1986 komt zijn zoon Jan van Nieuwamerongen junior in het bedrijf. Hij begint met het volgen van ‘de cursussen die ik nooit heb gehad’, aldus Van Nieuwamerongen senior, die zichzelf alles aanleerde. “Ik denk niet dat ik het eerste jaar echt nuttig ben geweest”, lacht Van Nieuwamerongen junior. Hij start bij de technische dienst en werkt zich omhoog.
In datzelfde jaar wordt besloten om alle zijsporen, zoals software voor onder meer varkensboeren, meubelmakerijen en hotels, af te bouwen en het bedrijf alleen te richten op de aannemerij. Na enige tijd geopereerd te hebben vanaf zolder, werd gezocht naar een bedrijfspand. “We konden op de Ootmarsumsestraat in Oldenzaal een kantoor huren van 200 m2. Mijn vrouw zei dat we maar een kamerscherm moesten neerzetten, want we wisten niet wat we met zoveel ruimte aanmoesten. Binnen een half jaar waren we eruit gegroeid”, zegt Van Nieuwamerongen senior. Op dat moment was Oldenzaal nog het centrum van het werkgebied van Admicom, maar dat breidde zich rap uit naar de rest van Nederland, waardoor gezocht moest worden naar een logistiek betere locatie. Dat werd Veenendaal. In Weert huist de ontwikkel-afdeling. “Het is praktisch om de dienstenafdeling van je bedrijf in het hart van Nederland te hebben, en de ontwikkeling elders”, legt Van Nieuwamerongen junior uit. “Zo worden ontwikkelaars die bezig zijn met de structuur van het product en de lange termijn, niet bestoven met de waan van de dag.”
Marktverbreding
De software die Admicom (een samentrekking van administratie en microcomputer) maakt, gaat onder de naam Vakware. “Ook weer een samentrekking”, legt Van Nieuwamerongen junior uit. “We maken software voor de vakman.” Het pakket bestaat uit vier maten, van S tot XL. Ieder pakket is geschikt voor een bepaalde bedrijfsgrootte en kan worden uitgebouwd. “Ook steeds meer niet-bouwbedrijven, zoals bijvoorbeeld kit- of impregneerbedrijven, willen ons pakket gebruiken, en dat kán”, vertelt Van Nieuwamerongen senior met trots. “We moeten dan soms wel enig maatwerk bouwen, maar voor 99 procent sluit het gewoon aan.” Op de vraag of er dan niet terug wordt gegaan naar de situatie met varkensboeren en hotels, antwoordt hij ontkennend. “We richten ons op de bouwsector, dáár ligt de verbreding van onze markt. Nu bedienen we vooral aannemers en installateurs, maar de bouwwereld is groter dan alleen die sectoren.” Dat is ook de reden dat vader Van Nieuwamerongen aanblijft. “Hij heeft het bedrijf wel aan mij overgedragen, maar hij mag nog niet weg”, glimlacht Van Nieuwamerongen junior. “De doelen zijn nog niet behaald, we willen onze markt nog verder verbreden.” Op dit moment heeft Admicom zo’n 2500 bedrijven in de bouw als klant. Waren dat een aantal jaren geleden nog vooral bedrijven met minder dan vijftig werknemers, tegenwoordig kan de softwaremaker ook ondernemers met meer dan tweehonderd medewerkers tot zijn klanten rekenen. “Wij werken in een branche waar iedereen hetzelfde wil doen. Ieder softwarebedrijf wil een totaalpakket aanbieden. Onze concurrenten worden echter steeds meer “handelsbedrijf”. Ze ontwikkelen zelf geen programmatuur meer, maar koppelen software van derden aan elkaar. Wij hebben het voordeel dat de hele back-office van ons pakket hier in huis wordt ontwikkeld, waardoor we niet afhankelijk zijn van derde partijen voor bijvoorbeeld gegevensafhandeling.”
Van DOS naar Windows
Als hoogtepunt van de afgelopen 25 jaar halen de heren Van Nieuwamerongen de oplevering van de eerste Windows-versie van het pakket in 2000 aan. “Daar ging een moeilijke periode aan vooraf”, blikt Van Nieuwamerongen senior terug. “Toen Windows echt wat begon te worden, moesten we besluiten of we onze DOS-applicatie van een mooie ‘schil’ zouden voorzien, of dat we het professioneel zouden aanpakken en opnieuw zouden beginnen met het bouwen van een applicatie onder Windows. Dat was een moeilijk traject, maar eindigde in een hoogtepunt voor ons.” Het dieptepunt kwam enkele jaren later toen in 2002 vijftien van de 55 medewerkers ontslagen moesten worden. “De economie stortte in. Daarnaast hadden we veel geïnvesteerd in de omslag van DOS naar Windows, dus we werden genoodzaakt om te bezuinigen”, legt Van Nieuwamerongen junior uit. “Ontslagen doen altijd pijn, maar bij een klein bedrijf als dit, waar iedereen elkaar goed kent, gaat het de directie echt aan het hart. Dat was heel emotioneel”, vult Van Nieuwamerongen senior aan. Wat overbleef was het team van veertig mensen dat nu vanuit Veenendaal en Weert opereert. “Dat is de kern van ons bedrijf”, zijn de heren Van Nieuwamerongen het eens. “De inzet, loyaliteit en betrokkenheid van ons team.”< BR>