De Business Software Alliance (BSA) heeft in 2004 uiteenlopende acties ondernomen tegen illegaal gebruik van bedrijfssoftware in de Emea-regio.
Eén van de belangrijkste ontwikkelingen in 2004 was, dat overtredingen op het vlak van softwarepiraterij bedrijven bijna vier miljoen euro aan boetes kostten. Dit is een toename van 10 procent ten opzichte van een jaar eerder.
De grootste overtreders zijn mkb-bedrijven in de creatieve sector en hitech- en dienstverlenende bedrijven. Al deze organisaties hebben professionele software nodig om te kunnen functioneren. Terwijl sommige bedrijven het beheer van hun software niet op orde hadden, bleken andere organisaties bij audits niet de juiste stappen te hebben genomen om software te legaliseren. De schadevergoedingen voor de diverse overtredingen en het niet voldoen aan de wettelijke verplichting varieerden van 10.000 euro tot bijna 300.000 euro. Dit laatste bedrag werd door de rechter opgelegd aan een architectenbureau dat veel software illegaal gebruikte.
Beth Scott, vice-president EMEA van de BSA: “Optreden tegen illegaal softwaregebruik is nodig om bedrijven te ontmoedigen. Met een piraterijpercentage van 41 procent en een verlies van zo’n 9,5 miljard euro voor de software-industrie is het duidelijk dat de bescherming van het intellectuele eigendom een serieuze zaak is voor de softwarebranche. Bedrijven die tekortschieten bij het naleven van de wettelijke verplichtingen voor softwaregebruik, worden achterhaald.
Waar nodig ziet de BSA toe op de naleving van de rechten van haar leden met gerichte activiteiten voor het handhaven van auteursrechten. In 2004 werden 1372 invallen bij verdachte bedrijven goedgekeurd door de rechter. Verder ondernam de BSA 1203 keer juridische actie tegen organisaties die niet voldeden aan de wetgeving voor auteursrechten. Een aantal van deze zaken loopt nog en zal waarschijnlijk leiden tot hoge kosten voor de betreffende bedrijven.
De andere kant van dit verhaal is: SOFTWARE UITBUITERIJ, hoe lang gaan wij nog toezien hoe de kapitalisten iedereen software opdringen (bv onderwijs) om vervolgens een te hoge prijs te vragen. Kijk maar eens naar de winstmarges van Microsoft. Bovendien is onze maatschappelijke vooruitgang niet gebaat bij allerlei instanties en Eu regelgeving die alleen maar tengoede komen van de kapitalisten en vooruitgang dwarsbomen.
Ben van mening dat wanneer je een deugdelijk produkt hebt en er een redelijke prijs voor vraagt, er geen mens of bedrijf er meer over denkt om iets illegaal te doen.
De BSA was ook al blij met de richtlijn voor patenten. Oftewel, iemand mag niet meer denken, z’n gezond verstand gebruiken en op ideeën komen die voor de hand liggen. Het grote geld heeft nl. het monopoly op uw denken. Dit is de macht van het geld in z’n stompzinnigste en ergste vorm. Zo banaal dat als iemand ons tien jaar geleden deze toekomst zou voorspellen waar we nu in staan dat we hem alleen maar glazig zouden hebben aangekeken.