De Business Software Alliance (BSA) heeft in 2004 uiteenlopende acties ondernomen tegen illegaal gebruik van bedrijfssoftware in de EMEA-regio.
Eén van de belangrijkste ontwikkelingen in 2004 was, dat overtredingen op het vlak van softwarepiraterij bedrijven bijna vier miljoen euro aan boetes kostten. Dit is een toename van tien procent ten opzichte van een jaar eerder.
De grootste overtreders zijn MKB-bedrijven in de creatieve sector en hitech- en dienstverlenende bedrijven. Al deze organisaties hebben professionele software nodig om te kunnen functioneren. Terwijl sommige bedrijven het beheer van hun software niet op orde hadden, bleken andere organisaties bij audits niet de juiste stappen te hebben genomen om software te legaliseren. De schadevergoedingen voor de diverse overtredingen en het niet voldoen aan de wettelijke verplichting varieerden van 10.000 euro tot bijna 300.000 euro. Dit laatste bedrag werd door de rechter opgelegd aan een architectenbureau dat veel software illegaal gebruikte.
Beth Scott, vice-president EMEA van de BSA: ‘Optreden tegen illegaal softwaregebruik is nodig om bedrijven te ontmoedigen. Met een piraterijpercentage van 41 procent en een verlies van zo’n 9,5 miljard euro voor de software-industrie is het duidelijk dat de bescherming van het intellectuele eigendom een serieuze zaak is voor de softwarebranche. Bedrijven die tekortschieten bij het naleven van de wettelijke verplichtingen voor softwaregebruik, worden achterhaald.’
Waar nodig ziet de BSA toe op de naleving van de rechten van haar leden met gerichte activiteiten voor het handhaven van auteursrechten. In 2004 werden 1.372 invallen bij verdachte bedrijven goedgekeurd door de rechter. Verder ondernam de BSA 1.203 keer juridische actie tegen organisaties die niet voldeden aan de wetgeving voor auteursrechten. Een aantal van deze zaken loopt nog en zal waarschijnlijk leiden tot hoge kosten voor de betreffende bedrijven.
De BSA investeert jaarlijks aanzienlijk in voorlichtingscampagnes aan bedrijven. In 2004 werden gezamenlijke campagnes met overheden, voorlichtingsinstanties en brancheorganisaties georganiseerd, die de waarde van software en het belang van goed softwarebeheer door het bedrijfsleven benadrukten. De gratis softwarebeheertools op de websites van de BSA waren in 2004 zeer populair en trokken meer dan 1,4 miljoen bezoekers. Andere online hulpmiddelen, zoals de ’Handleiding Softwarebeheer’, ’Bedrijfspolitiek Licentiebeleid’ en de zoekmachine voor Asset Management-leveranciers, werden door duizenden bedrijven gebruikt. Deze tools dragen bij aan het effectief beheer van de kosten voor softwaregebruik en het voldoen aan wet- en regelgeving.
In Nederland bezocht de BSA in 2004 onder meer door het gehele land bedrijvenparken om bedrijven te wijzen op hun verantwoordelijkheden op het gebied van softwarelicenties. Deze voorlichtingscampagne, getiteld www.softwarecheck.nl, bood bedrijven de helpende hand om erachter te komen of zij hun licenties op orde hebben en hoe ze accuraat softwaremanagement kunnen bereiken en behouden.
Scott: ‘Veel bedrijven erkennen de waarde van software als cruciaal bedrijfsmiddel en beheren dit naar behoren. Daarom is het teleurstellend dat flink wat organisaties in de creatieve, IT- en dienstverlenende sectoren dit niet doen. Ironisch genoeg zijn deze bedrijven zelf ook afhankelijk van hun creativiteit en van de bescherming van hun intellectueel eigendom om innovatief en succesvol te kunnen zijn.’
De BSA is ervan overtuigd dat de inspanningen op het gebied van de voorlichting aan bedrijven nog beter ondersteund kunnen worden door overheden. Daarom roept de organisatie voor 2005 op tot verbeterde wetgeving op het vlak van de handhaving van auteursrechten. Regeringen in de Europese Unie moeten dit doen op basis van de EU Enforcement Directive die in april 2004 is aangenomen. Daarmee geven ze een duidelijk signaal af aan het bedrijfsleven en aan de maatschappij dat softwarepiraterij een serieus probleem is.
Scott zegt tot slot: ‘Harde aanpak van illegaal softwaregebruik in combinatie met voorlichtingscampagnes en verbeterde wetgeving biedt de landen in de EMEA-regio de mogelijkheid de potentiële voordelen van een afname van softwarepiraterij te benutten: meer dan 250.000 nieuwe banen en extra belastinginkomsten tot 18 miljard euro.’