De NASA heeft Bittorrent ingezet als downloadclient om op die manier bandbreedte te besparen. Dat schrijft Wired. Voor zover bekend is het voor eerst dat een Amerikaanse overheidsinstelling zoals de ruimtevaartinstelling peer-to-peer gebruikt om informatie te verspreiden.
Toen projectmanager Patrick Hogan van de ruimtevaartinstelling het project World Wind voor het eerst lanceerde, bezweek een van de servers van de NASA omdat die de grote hoeveelheid downloads niet aankon – 100,000 downloads per dag – en werd de dienst offline gehaald, aldus Wired.
Reden voor NASA om een grotere server aan te schaffen en de boel dit voorjaar weer online te zetten. En dus ook aan te bieden via Bittorent. Op die manier zou de Amerikaanse belastingbetaler ook flink wat geld bespaard worden.
Bittorrent is een peer-to-peer systeem dat gebruik maakt van een centrale locatie die de downloads regelt. Dit centrale punt is de zogenaamde 'tracker'. Men wordt met deze tracker verbonden zodra een torrentbestand is gedownload. De tracker houdt bij welke gebruikers het bestand hebben 'seeds') en zorgt ervoor dat de aanbieders en vragers met elkaar verbonden worden. Zoeken naar aanbieders is dus niet nodig. De tracker weet al wie de aanbieders zijn. Het downloaden begint direct.