Internet-aanbieder XS4ALL is vandaag een rechtszaak begonnen tegen de Staat der Nederlanden om de kosten vergoed te krijgen van het aftapbaar maken en houden van haar netwerk. XS4ALL heeft sinds eind 2001 een half miljoen euro geïnvesteerd om te kunnen voldoen aan de wettelijke verplichting tot aftapbaarheid.
Door de snelle groei van het aantal klanten en de nog snellere groei van het internetgebruik verwacht XS4ALL komende jaren nieuwe hoge investeringen te moeten doen. XS4ALL vindt het onredelijk dat de Staat deze kosten niet vergoedt. Providers hebben immers geen enkel voordeel van deze investeringen die worden gedaan in het algemene belang van opsporing van strafbare feiten.
DeTelecommunicatiewet uit 1998 verplicht telecomaanbieders om hun diensten en netwerken aftapbaar te maken. Sinds 2001 moeten ook internetproviders volledig aftapbaar zijn. De Staat vergoedt alleen de administratieve kosten van het uitvoeren van een tapbevel, niet de investeringen in de aanschaf en het onderhoud van de tapapparatuur.
Deze kostenverdeling is destijds door de Staat gerechtvaardigd met een beroep op ’budgettaire overwegingen’. De Raad van State en leden van de CDA-fractie waren toentertijd al zeer kritisch over deze kostenafwenteling, omdat zij het opsporen van strafbare feiten een overheidstaak bij uitstek vonden. Dat de kosten van aftapbaarheid stijgen, onder andere door steeds toenemende technische eisen van opsporingsorganisaties, is volgens XS4ALL geen reden om de kosten op de internetaanbieders af te wentelen. In de dagvaarding stelt advocaat R.D. Chavannes van het kantoor Brinkhof: “Als de kosten van aftappen voor de Staat niet meer opwegen tegen de baten in de vorm van effectievere opsporing, is dat een indicatie dat spaarzamer gebruik gemaakt zou moeten worden van de bevoegdheid tot aftappen, niet een indicatie dat de kosten op de aanbieders moeten worden afgewenteld.”
XS4ALL spant de zaak mede aan om duidelijkheid te krijgen over de toekomstige kostenverdeling tussen Staat en bedrijfsleven bij opsporingsbehoeften. Op dit moment wordt in de Europese Raad van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken een ingrijpend voorstel besproken om telecomaanbieders te verplichten alle informatie over internet- en telefoongebruik 1 tot 3 jaar lang te bewaren. Dat wil zeggen: wie met wie hoe lang en waarvandaan heeft gebeld en gemaild en welke andere dingen mensen op internet hebben gedaan, zoals websurfen.
Eindelijk een (hopelijk effectief) signaal dat het nu inmiddels toch wel echt te gek wordt met de vanzelfsprekendheid van onze huidige overheid om privacy-principes op de mesthoop te gooien.
Als dit zo doorgaat, resteert er nog maar 1 oplossing (sorry, XS4ALL): neem een buitenlandse providor. Zeer benieuwd of we dan een wereldregering krijgen die alles ter wereld aftapt…
Dacht jij dat internetverkeer van/naar het buitenland niet getapt kan worden binnen onze grenzen?
In NL is iedere ISP al verplicht taps mogelijk te maken, lees dit nieuws (al weer wat ouder) maar eens.
http://www.lawfulinterception.com/news.php
Zij leveren wereldwijd, op OpenSource gebaseerd, tapsoftware.
Binnen de EU zijn zij marktleider dus uit welk land zou je dan je Internet verbinding willen halen?
OK, het zijn WEER Amerikanen…
Voor terrorisme bestrijding is dit FLAUWEKUL! tegenwoordig kun je de meest geheime gegevens makkelijk en waarschijnlijk ook beter versturen op een SD kaartje en deze in een digicam/mp3 spelertje stoppen en “gewoon” verzekerd verzenden.
Ze willen dat de ISP’s “onze” gegevens VEILIG gaan bewaren maar in de tussentijd worden zeer gevoelige dossiers ontvreemd uit het Paleis van Justitie. (dan heb ik meer vertrouwen in XS4ALL als ze naar behoren een vergoeding ontvangen 😉
En dan komt het meest bizarre, er is dus ingebroken in het P van J…. ze kijken wel naar wat er weg is maar niet naar de mogelijkheid wat er (misschien) is toegevoegd.. (netwerktaps, hardware keyloggers, UTP aftakking etc!!)
Zo is het in het verleden mogelijk geweest dat de Amsterdamse politie software in gebruik had waarvan de broncode niet leesbaar was omdat dit door Israel geleverd was en in locale taal geschreven, niet dat Israel slecht is, maar het risico dat genomen word met oncontroleerbare broncode……. het systeem bleek inderdaad onbetrouwbaar…:p
Maar ja, wie ben ik om commentaar te leveren???