De Raad van Ministers van Economische Zaken heeft zojuist de Europese ontwerpwet voor de softwarepatenten goedgekeurd. Dat bevestigd een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken in Den Haag.
Vanmorgen vroeg leek het er nog op dat Denemarken de formele goedkeuring zou tegenhouden. Het Deense parlement had de minister die opdracht gegeven.
Dit is een zwarte dag voor de democratie!
Mwa – het verbod op software patenten zou Philips ongeveer de helft van alle patenten gekost hebben (=/- 50000) – hetzelfde voor de andere Europese elektronica bedrijven. Het zou honderden miljarden gekost hebben. Patenten weg – Philips weg, Siemens weg etc. Nu hou je je baan – wees maar blij
Het is gangbaar dat veel ernstige en bedenkelijke politieke acties zoals deze wet, worden goedgepraat met argumenten als: behoud van werkgelegenheid. Lever je rechten en vrijheden nou maar in, dat is beter en veiliger voor jou, geloof mij nou maar. Als mensen hun vrijheden inleveren uit angst voor ergere dingen, moet je altijd bedenken: wie maakt ons bang, wie profiteert hier nou van?
Dit is op zich geen kwalijke zaak, zolang we maar geen Amerikaanse praktijken krijgen met een patent op elk klein detail in de software. Geniet, maar gebruik met mate.
Het valt mij erg tegen dit minister Brinkhorst, die de kennis-economie hoog in de vaandel heeft staan,
dit heeft helpen mogelijk maken. Of is die kennis(-economie) maar voor gehouden van een kleine selecte gezelschap?
Door die software-patenten wordt het steeds lastiger om eigen software ontwikkelen, want het risico is nu wel heel erg groot worden, dat je een of ander patent overtreedt! Aangezien MicroSoft maar ook parasiet-bedrijven nogal wat software-patenten hebben, waar vele geen weet van hebben, kun je heel snel een (duur) proces aan je broek krijgen. Weg vereenvoudiging van de regels voor het bedrijfsleven.
Het zal uitmonden in jarenlange juridische gevechten. Eerlijk gezegd moet ik hierbij toegeven, dat er nieuw inovatief werk ontstaat. Niet op het gebied van kennis-economie en informatie-technologie, maar op het juridisch terrein. Een nieuwe klasse van advocaten zal opstaan, namelijk zij, die zich gespecialiseerd hebben of zich zullen specialiseren op het gebied van softwarepatenten.
Het is maar de vraag, hoe wenselijk we dat nu met zijn allen moeten vinden????
Wat een blamage voor de democratie en onze meest democratische partij die zich nu geheel in de achterkamertjes heeft begeven.
@John hemme:
Denk je dat nu werkelijk? De ontwikkel en patentfabrieken van Philips staan straks echt niet hier maar in China dus weggaan doen ze toch. Onze MKB bedrijven en wij als consumenten kunnen nu de patentbelasting gaan betalen – bovenop de copieerbelasting natuurlijk. En de winstbelasting zal wel naar beneden gaan en de belasting op arbeid omhoog want de kapitalisten hebben van onze regering de macht gekregen.
En denk je nu echt dat Philips 50.000 echte uiitvindingen heeft gedaan? Het merendeel daarvan is denkelijk door de Romeinen al bedacht. Het is alleen maar wapentuig om de concurrentie mee af te schrikken die door een paar oligopolisten niet tegen elkaar gebruikt zal worden maar zeker wel tegen de rest. Innovatie is nog nooit van grote bedrijven gekomen. Philips is zelf groot geworden omdat in Nederland heel lang geen octrooiwetgeving heeft bestaan.
Naar Amerikaans voorbeeld: (fictief??)
Ontwikkelaar schrijft software voor veiligheids audit waarmee het penetreren van een firewall kinderspel zou zijn.
Amerikaanse AntiVirus fabrikant is het gelukt, het aan de Ontwikkelaar verstrekte patent te laten vernietigen aangezien dit moest worden bestempeld als “hacker” software en niet als security audit software…..
Het kapitaal wint…..