Ordina, dat over 2004 bemoedigende resultaten liet zien, blijft speuren naar overnames. Daarnaast zoekt het bedrijf een koper voor zijn desktopdiensten.
Nadat de poging om PinkRoccade over te nemen in januari 2004 strandde, heeft bestuursvoorzitter Ronald Kasteel de koelkast weer geopend. Daarin zaten potentiële acquisities met wie Kasteel voor de overnamestrijd met Getronics in gesprek was. De onderhandelingen zijn heropend.
Kasteel zoekt naar partijen die een aanvulling vormen op de kernactiviteiten van Ordina. “Wij willen in een aantal takken van sport nationaal kampioen worden. De Nederlandse markt is echter behoorlijk gefragmenteerd, dus zullen we diverse overnames plegen. We mikken op kleine en grotere partijen tot maximaal veertig miljoen euro omzet. De kans dat we weer zo’n grote kandidaat à la PinkRoccade tegenkomen, is minimaal.”
De topman denkt aan sectorgerichte overnames (financiële wereld, publieke sector/zorg) en aankopen aan de bedrijfsapplicatiekant (SAP, Microsoft Business Solutions) voor schaalvergroting. “Om te overleven zul je je als dienstverlener moeten specialiseren.”
Ordina heeft vorig jaar zijn omzet zien stijgen met 11 procent naar 383,4 miljoen euro. De nettowinst is gestegen met 41 procent naar 14,9 miljoen euro. De verwachting voor 2005 is dat de ict-dienstverlener in een licht verbeterd marktklimaat een groei zal realiseren die boven het marktgemiddelde ligt. Bij de ict-dienstverlener – met hoofdzetel in Nieuwegein – werken ruim 3600 mensen. In 2003 waren dat er nog zo’n 3200. Het ongewenst verloop bedroeg vorig jaar 12 procent.
Een solide financiële prestatie, luidt Ordina’s typering over de behaalde resultaten over 2004. Hans den Hartog, financieel directeur, wijst erop dat de automatiseerder in de tweede helft van 2004 er in geslaagd is ook op autonome basis groei te realiseren. “Na een aantal jaren van dalende omzet hebben we, zeker op ons kernportfolio, de groeicurve weer te pakken.”
Ordina heeft vorig jaar tevens een aantal overnames gedaan die hun bijdragen hebben geleverd aan de omzetgroei: TVW Group (The Vision Web en FiNext: omzet 36 miljoen euro) en Innovity (twee miljoen euro). Aan de voormalige TVW-aandeelhouders is een bedrag van circa vier miljoen euro uitgekeerd, in verband met de geleverde prestatie over 2004. Die van Innovity krijgen nog een earn out van naar schatting 2,5 miljoen euro. Na het voldoen hiervan heeft Ordina geen verplichtingen meer naar voormalige aandeelhouders van aangekochte ondernemingen, ook niet van voor 2004.
Van de omzet van 383,4 miljoen euro komt bijna 42 procent uit de publieke sector. Daarna volgen op afstand sectoren als ’handel, transport & industrie’, financiële sector, en ’nutswezen, telecom & media’. De omzet uit de financiële sector vertoonde in de tweede helft van 2004 een sterke groei (27 procent), nadat de opbrengsten in het eerste halfjaar licht waren teruggelopen.
Het merendeel van de omzet (229,5 miljoen euro) is verkregen middels het uitvoeren van werkzaamheden op het vlak van systeemontwikkeling- en integratie. Daarna volgen management- en businessadvisering (65 miljoen), infrastructuurbeheer (52,3 miljoen), applicatiebeheer (32,2 miljoen) en business process outsourcing (4,4 miljoen; een resultaat dat licht achterbleef bij de verwachtingen, omdat de opstartinspanningen langer duurden dan gepland). Op alle onderdelen boekte Ordina groei, behalve bij infrastructuurbeheer (een omzetdaling van 20 procent).
Bestuursvoorzitter Ronald Kasteel meldde bij de presentatie van de jaarcijfers dat Ordina zijn ondernemersprofiel aanscherpt. Het in 1973 opgerichte bedrijf richt zich uitsluitend nog op diensten met een hogere toegevoegde waarde voor klanten. Kasteel ziet geen toekomst meer voor infrastructuurbeheer (dataservices en desktopmanagement) in zijn bedrijf. De schaal is te klein en omdat het een gemeengoed geworden is, zijn andere, daarin gespecialiseerde partijen hiervoor beter in de wieg gelegd. Bovendien loopt de omzet hard terug door het aflopen van contracten en de sterke prijsconcurrentie. Zag Ordina vorig jaar de opbrengsten al met 20 procent teruglopen, de topman houdt voor 2005 rekening met een daling van 35 tot 40 procent.
Vorig jaar kondigde Kasteel reeds aan dat het de rekencentrumdiensten per 1 januari 2006 zal overdoen aan PinkRoccade. Ook voor het desktopbeheer zoekt hij een koper. De oorsprong van beide activiteiten gaat terug tot de overname van Relan ICT in 2000, de it-divisie van Relan, de toenmalige uitvoerder van ww- en wao-verzekeringen. Inmiddels is er op uitkeringsgebied de mono-uvi UWV geschapen en zijn de infrastructuurbeheerdiensten eindig omdat de vervolgopdrachten bij andere partijen zijn beland.
In totaal gaat het om 100-150 medewerkers (waarvan 60-80 bij het rekencentrum). Zij zijn in de loop der jaren ook gaan werken voor andere klanten buiten de sociale zekerheid, zoals Campina waarbij het de desktopbeheer van PinkRoccade overnam. “In zulke gevallen spreken we af dat de gedurende het contract de nieuwe partij de activiteiten uitvoert, maar dat Ordina nog steeds de eindverantwoordelijke is.”
Kasteel ziet genoeg groeipotentie in business process outsourcing, waarmee Ordina in 2004 serieus is gestart. Het sloot met Staalbankiers een zevenjarig contract met een orderwaarde van een slordige honderd miljoen euro. Met de hiermee samenhangende verwerving van de backoffice van het bankbedrijf was een eenmalige investering van twee miljoen euro gemoeid. Daarbovenop investeerde Ordina nog een bedrag van 1,6 miljoen euro extra in het opbouwen van een bpo-infrastructuur. Doelstelling is te komen tot één backofficeconcept waarop meerdere klanten zich kunnen aansluiten.
De bestuursvoorzitter stelt dat gezien de marktpotentie van het overnemen van zakelijke bedrijfsprocessen er in 2005 enkele miljoenen meer in wordt geïnvesteerd. “Wij zullen ons daarbij niet alleen richten op de backoffices van kleine en middelgrote bancaire instellingen, maar ook op hypotheekverstrekkers en pensioenverzekeraars.”