Uit onderzoek van IDC blijkt dat HP de grootste serverleverancier van Nederland is.
In de markt voor servers op basis van Intel-processors (x86-x86-64 en Itanium) behaalde HP in Nederland tijdens het vierde kwartaal van 2004 een marktaandeel van 54 procent. Dell en IBM bezetten met respectievelijk 24 procent en 12 procent op afstand de tweede en derde positie. Ook in de UNIX-servermarkt bezette HP in Nederland de koppositie, met een marktaandeel van 49 procent. Naaste concurrenten waren hier IBM (23 procent) en Sun (22 procent).
‘Uit deze cijfers blijkt duidelijk dat HP zijn voorsprong op de concurrentie in deze groeimarkten verder vergroot,’ zegt Erik van der Meijden, algemeen directeur van HP Nederland. ‘We sloten 2004 af met een aandeel van meer dan de helft van de totale omzet in de x64-markt. Concurrenten die er niet in slaagden om extra waarde te bieden met hun servers, hadden het moeilijk. Het is duidelijk dat HP’s strategie van innovatie op basis van standaardarchitecturen vruchten afwerpt.’
Wereldwijd behield HP zijn koppositie, onder andere dankzij sterke kwartaalresultaten van HP ProLiant-systemen in de x86-markt, een marktsector die HP de afgelopen elf kwartalen onafgebroken heeft aangevoerd. Ten opzichte van het voorgaande jaar wist HP het aantal geleverde servers te vergroten met 19,1 procent, terwijl de omzet met 13,8 procent toenam.
Naast deze winst, die werd geboekt ten koste van de concurrentie, nam het marktaandeel van HP in het totale aantal geleverde servers wereldwijd toe. HP was in 2004 de nummer 1 in x86-64 platforms. In dit marktsegment nam het aantal geleverde systemen in het vierde kwartaal toe met 176,2 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor, terwijl de omzet groeide met 195,9 procent.
Met de op Intel Itanium 2 gebaseerde HP Integrity servers realiseerde HP in 2004 een groei van 61,6 procent ten opzichte van het voorgaande jaar in het aantal geleverde systemen, terwijl de omzet toenam met 245,8 procent.
HP is tevens opnieuw de marktleider in het aantal leveringen van de drie belangrijkste besturingssystemen (Windows, Linux en Unix). Het aantal geleverde eenheden groeide met 15,4 procent tijdens het laatste kwartaal van 2004, terwijl de omzet met 19,9 procent toenam.
Andere belangrijke resultaten uit het onderzoek van IDC zijn:
* HP was in 2004 de marktleider met Intel Itanium 2 servers, zowel in het aantal wereldwijd geleverde systemen als in omzet. Het marktaandeel van HP Integrity servers groeide met 61,6 procent ten opzichte van het jaar ervoor, terwijl de omzet groeide met 245,8 procent.
* In de snel groeiende markt voor standaard x86 servers (Intel Xeon, EM64T en AMD Opteron), was HP in 2004 de nummer 1 in zowel het aantal geleverde systemen als in omzet. Het aantal geleverde systemen nam in Q4 toe met 176,2 procent, terwijl omzet met 195,9 procent toenam.
* HP behield in 2004 ook zijn koppositie in de snel groeiende markt voor Linux-servers, met een groei van 30,4 procent in het aantal geleverde systemen, en 39 procent omzetgroei ten opzichte van 2003.
* Ook op het gebied van Windows-servers bleef HP in 2004 de koploper, met een groei van 25 procent in het aantal geleverde systemen en een omzetgroei van 18,9 procent ten opzichte van het jaar ervoor.