Gerard Grouve, directeur van it-securityspecialist System Force, meent in Enter dat internet in 2007 ineenstort doordat de internetcapaciteit wordt opgeslokt door virussen, spam en hack-activiteiten.
“De schade door computervirussen en hackers neemt schrikbarend toe”, meent Grouve. “Doordat bedrijven maar weinig aandacht hebben voor het probleem wordt steeds meer internetcapaciteit opgeslokt. Dit leidt er uiteindelijk toe dat het internet verstopt raakt en tenslotte ineenstort, bij een doorzettende trend al in 2007.”
Volgens Grouve wordt het probleem van de ict-veiligheid zwaar onderschat: slechts bij 17 procent van de Nederlandse ondernemingen is het een onderwerp in de directiekamer. “Het roer moet om”, zegt Grouve. “Want cijfers van Ernst & Young tonen aan dat hackers, virussen, spyware en spam een serieuze aanpak behoeven.”
Het ondrezoeksbureau inventariseerde de aanvallen en gevolgen daarvan in de afgelopen jaren:
In de laatste anderhalf jaar is het aantal Nederlandse bedrijven dat werd getroffen door computervirussen met 134 procent toegenomen;
De afgelopen twaalf maanden zijn ruim 34.000 bedrijven het slachtoffer geweest van hackers;
Met een schade van gemiddeld 1500 euro per hack komt de gezamenlijke schade op naar schatting 263 miljoen euro per jaar;
Van de gemiddeld 25 e-mails per dag is 11 procent spam en nog eens 18 procent niet relevant;
Bij 70 procent van de organisaties is beveiligingsbewustzijn van medewerkers geen topprioriteit;
Aanvullend op de bevingingen van Ernst & Young blijkt uit de NTA-monitor dat 90 procent van alle VPN's kwetsbaar is voor hackers.
Professor Kari van de Technische Universiteit van Helsinki zegt: “Bij een doorzettende trend in computervirussen en spam, zal dit leiden tot het dichtslibben van internet.’
Een visie die volledig wordt ondersteund door Grouve: “It-directeuren en -managers doen te lacherig over hackers, virussen en spam en onderschatten hiermee het probleem. Ceo’s en ander topmanagement van organisaties bemoeien zich te weinig met ict-veiligheid en stoppen te vaak veiligheidsrapporten, onderzoeken en aanbevelingen onder in de la.”
Grouve wijst er verder op dat ook de overheid ernstig tekortschiet bij het verbeteren van de internetveiligheid. “Computercriminaliteit wordt nauwelijks vervolgd. En dat terwijl de overheid veiligheid bovenin het vaandel heeft staan en de pakkans van computercriminelen technisch gezien bijna 100 procent is. Ik vind dat heel vreemd.”
Uiteraard zijn de genoemde zaken verontrustend, maar ik kan me niet aan de de indruk ontrekken, dat System Force met deze doemdenkende “noodkreet” haar magere orderportefeuille op korte termijn probeert aan te vullen. Ook ben ik van mening dat het merendeel van de IT-managers echt wel met beveiliging bezig is, maar niet altijd de juiste maatregelen treft. De heer Grouve had met dit artikel juist de mogelijkheid moeten benutten, om deze maatregelen (in ieder geval een kader) naar voren te brengen. Maar ja, dat advies zal hij uiteraard betaald willen hebben.
Dat dhr. Grouve de ondergang voorspelt van Internet is compleet buiten proporties. Commercieel gewin is hier in het geding zonder enige kennis van zaken of gefundementeerde argumenten.
Een onderzoeksrapport uit Helsinki met één doel: de mensen wakker schudden, grijpt hij aan als het inde van het Internet.
Wellicht verstandig dat Dhr. Grouve zich eens verdiept in de materie i.p.v. zich bezighouden met de motorsporthobby van de mededirecteur. Oftewel: hij wordt niet gehindert door enige kennis van zaken.
Als ex-klant weet ik dat System Force eerder een goede afdeling had om op dit soort rapporten te reageren, echter vervalt het geheel nu in een commerciele noodactie. Dit is op zich Internetvervuiling op zich.
Jammer. Wederom een gemiste kans.
Het blijft voor de directie en bestuurders een afweging van prioriteit, zoiets als met no-claim bij auto verzekeringen. (kleine schade zelf betalen om de no-claim korting te behouden)
Als de kosten van de ‘schade’ lager zijn dan een oplossing te implementeren kiest de directie voor de ‘goedkoopste’ oplossing, dat dit niet altijd de juiste beslissing is weten we inmiddels allemaal.
Struisvogel politiek / bestuur.
Het zou heel erg goed zijn als er voor enkele jaren (5) een 100% belastingvoordeel komt voor KLEINE ondernemers om de kosten van beveiliging te verrekenen. Hier heeft iedere internet gebruiker uiteindelijk voordeel van en helpt de economie en ICT in NL weer iets uit het dal te halen.
Uiteraard geld de aftrek alleen voor gecertificeerde werkzaamheden door gecertificeerde experts.
Na deze periode kan via een wetswijziging de ondernemer aansprakelijk worden gesteld indien er door een laakbaar security beleid schade word veroorzaakt bij derden.
Hier laat de staat al geruime tijd een kans liggen.