Tweederde van de scholen voor primair en voortgezet onderwijs zijn in de loop van 2004 overgestapt op een andere ISP. De scholen lieten hun keus voornamelijk afhangen van de prijs.
Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo. KPN en dochter XS4ALL heeft driekwart van de scholen tot klant gekregen. Ruim 60 procent van de scholen maakte de keuze niet alleen, maar samen met andere scholen in de regio, met hetzelfde schoolbestuur of via een ict-samenwerkingsverband.
Veel scholen houden er twee internet-providers op na; een ‘huisleverancier’ die ook de verbinding levert en een back-up leverancier die bijvoorbeeld de webpagina’s host en de e-mail faciliteiten verzorgt.
Allemaal mooi en wel, maar mijn beide scholen te Winschoten zijn nu ondertussen al twee maanden verstoken van Internet.
Tot 31-12-04 00:00 uur vielen wij nog onder NLTree. De lijn werd maar steeds niet Priority Telecom vrijgegeven ondanks ons smanewerkingsverband PICTO in Veendam (70 basisscholen)
Veel is er al gebeld en gefaxt (wat dat al niet aan manuren heeft gekost) en de situatie is nu zo, dat één school – De CBS Maranatha – al wel een router en gebruikersnaam heeft, maar nog steeds geen wachtwoord.
De tweede school – CBS De Vossenburcht- heeft zelfs nog helemaal niets.
Op beide scholen werd al veel met internet gewerkt in de lessen.
Dat zowel leerkrachten behoorlijk beginnen te mopperen als ook de leerlingen moge duidelijk zijn.
Op dit moment krijg je als ICT- coördinator de volle laag over je heen en dat is bepaald niet prettig.
Jan Heeringa
ICT- coördinator CBS De Vossenburcht en CBS Maranatha te Winschoten