Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Is er toekomst voor KPN? Noem een contradictio in terminis.
Is er toekomst voor KPN?
…ja. maar lang niet voor alle KPN’ers. Topman Scheepbouwer heeft KPN op vaardige wijze gered van een nakend bankroet. De vaderlandse telefoonmaatschappij staat er financieel weer redelijk voor, maar het einde van de reorganisaties is niet in zicht. En dat niet vanwege te verwachten onzalige internationale avonturen, foute allianties, branchevreemde experimenten of de verwerving van peperdure licenties, maar domweg omdat de core business van het bedrijf wordt uitgehold. De vaste telefonie is een imploderende bedrijfstak. Daar zijn drie oorzaken voor: een toenemend aantal landgenoten belt uitsluitend mobiel; een moordende prijsconcurrentie van carrierselect-bedrijven als Tele2, V-Tellicom en Scarlet en de aanstaande doorbraak van internettelefonie. Al deze ontwikkelingen zorgen voor daling van de beltarieven. KPN zit in hetzelfde schuitje als de andere voormalige staatsbedrijven in Italië, Engeland en Duitsland. Zowel hun omzet als marktaandeel slinken in snel tempo. Neem Deutsche Telekom. In de eerste negen maanden van 2004 verloor de Duitse telecomgigant de helft van zijn omzet in lokale telefonie. Dat gaat zo snel dat daar geen nieuwe activiteiten tegenop zijn te ontwikkelen. De monopolisten van weleer rest eigenlijk maar één ding: de vlucht naar voren. Snoeien en concurreren op prijs, voorzover de Opta’s van deze wereld dat niet blokkeren. Ook bij Deutsche Telekom is dat inzicht doorgebroken. Vanaf 1 maart worden de Duitsers getrakteerd op forse tariefverlagingen. Het meest opvallende aanbod is de mogelijkheid van onbeperkt lokaal bellen voor iets minder dan tien euro per maand. KPN heeft al eerder via bundelaanbiedingen flink in de tarieven gesneden, maar het einde van de prijzenslag is nog lang niet in zicht. KPN, dat in Nederland bovendien een ijzersterke positie heeft in de adsl-markt, kan daarmee verlies aan marktaandeel beperken. Maar de omzetdaling in de vaste-telefoniesector zal doorgaan. De conclusie is dan ook onvermijdelijk: de KPN kan overleven, veel KPN’ers niet.
Noem een contradictio in terminis
…je pc beveiligen met Microsoft-software. De consultants van Gartner willen graag opvallen met een originele mening. Onlangs kreeg Microsoft weer eens een veeg uit de pan. Het bedrijf werd bekritiseerd omdat het met eigen antivirus- en antispyware-software op de markt komt. Een gemiste kans, aldus Gartner. Microsoft kan zich er beter op toeleggen zulke producten overbodig te maken. Tja. Dat is makkelijk scoren. Maar Windows op korte en zelfs langere termijn veilig maken en tegelijk bruikbaar houden is onmogelijk. Dat heeft het door Gates ingezette beveiligingsoffensief na drie jaar wel geleerd. Daarom zijn die plannen van Microsoft voor de gebruikers zo gek nog niet. En voor Microsoft zelf is het van cruciaal belang de strijd tegen het wereldwijde hackersgilde niet te verliezen. Een van de betere beveiligingsadviezen is immers nu al om geen Microsoft-software te gebruiken.
Direct duikt natuurlijk de vraag op wat de antitrust-politie van deze plannen vindt. Er is de jurisprudentie rond Explorer en Media Player om op terug te grijpen. Dus zal wederom de vraag worden gesteld of het hier gaat om verbetering van het besturingssysteem of om de introductie van nieuwe software waarmee Microsoft zijn piketpaaltjes rond het Windows-platform wederom wat opschuift ten koste van andere applicatieleveranciers. Met de introductie van de gratis antispyware-software zal het bedrijf ongetwijfeld wegkomen. Dat is nog een nichemarkt. Maar hoe kan Microsoft de suggestie van eerlijke concurrentie overeind houden als ze alternatieven introduceert voor de producten van Symantec, McAfee en andere virusbestrijders? Dat zal heel wat evenwichtskunst vergen. De bestaande leveranciers van beveiligingssoftware doen er ondertussen goed aan zich meer op netwerkgebaseerde oplossingen te concentreren. Die kant moeten we trouwens toch op, dus zo ongunstig is de bemoeienis van Microsoft met pc-beveiliging niet.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.