Intel heeft een doorbraak bereikt in het verwerken van lasers op reguliere silicium-chips. Een prototype-chip bevat nu acht lasers met een continue straal. Dit maakt optische communicatie op kleinere schaal en tegen lagere kosten mogelijk. De massamarkt komt daardoor in zicht.
Medewerkers van Intels groep voor fotonisch onderzoek hebben silicium geschikt gemaakt voor optisch gebruik. Dat reguliere chipmateriaal is van nature juist minder efficiënt voor lasertoepassingen doordat het licht verspreidt. Door gebruik te maken van het ‘Raman-effect’ hebben de Intel-wetenschappers die barrière overwonnen.
“Dit is een fundamentele doorbraak”, zegt onderzoeker Mario Paniccia van Intel. “Dit verandert de aard van het spel; je doet iets in silicium wat eerst niet kon.” Paniccia en zijn collega’s hebben hun vinding beschreven in een artikel dat het gerenommeerde Amerikaanse vakblad Nature nu heeft gepubliceerd.
De door Intel ontwikkelde ‘laser-chip’ is te produceren middels reguliere chipproductietechnieken. Hij maakt snelle optische communicatie voor de bestaande telecomtoepassingen goedkoper. Belangrijker is echter het feit dat de doorbraak geheel nieuwe toepassingsgebieden mogelijk maakt, waaronder communicatie tussen computers onderling of zelfs tussen interne componenten. De onderzoekers wagen zich nog niet aan voorspellingen voor concrete pc-elementen als de geheugenbus of de PCI Express-backbone, maar het potentieel is er.< BR>