Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wat is een bètaversie eigenlijk? Willen we dezelfde wetgeving voor internetbellen? Wordt Windows nu veiliger?
Wat is een bètaversie eigenlijk?
… een product waar de leverancier niet op aangesproken kan worden. Fabrikanten organiseren rond grootschalige persbijeenkomsten interviewcarrousels. Hoewel zulke gesprekjes in de pr-volksmond ‘one-on-ones’ heten, wordt de argeloze journalist vaak met anderen in een hokje gepropt. Dat overkwam me jaren geleden bij de Brainshare-conferentie van Novell. De enthousiaste Novell-topman hield een langdurig en zeer technisch betoog over de voordelen van de eigen directory-producten. Daarna stelde de startende Nederlandse it-journalist naast mij de gedenkwaardige vraag: “Een bètaversie, wat is dat eigenlijk?”
De montere Amerikaan viel voor het eerst volledig stil. Plaatsvervangende schaamte overviel me, maar inmiddels vind ik de vraag zo gek nog niet. Neem nu Gmail van Google, hoe lang is dat nu eigenlijk in bèta? En Google Catalogs? In bèta sinds 2001; Google News? In bèta sinds 2002.
Vroeger was een bètaversie een testproduct. Nu kan het bèta-stadium kennelijk permanent zijn. Fabrikanten van gratis software hebben er geen baat meer bij het teststadium af te ronden. Immers, zolang je een programma als testversie afficheert, kan niemand je aanspreken op tekortkomingen van of fouten in het programma. Het is gebruik op eigen risico.
Gmail is in bèta sinds 2002. Ik gebruik het zelf nauwelijks om te mailen maar als gratis online back-upvoorziening. Tot voor kort kon je alleen bij Gods gratie een abonnement krijgen. Nu mogen bestaande gmail-gebruikers ineens vijftig mensen uitnodigen toe te treden tot de club. Gmail wordt nu dus grootschalig uitgerold. Zou Google nu ook een eind maken aan die bèta-status?
Willen we dezelfde wetgeving voor internetbellen?
… op termijn wel. De European Regulator Group (ERG) – de verzameling Europese Opta’s – heeft besloten zo min mogelijk hindernissen te creëren voor internettelefonie (VoIP). Dat is een goede zaak. Er is een grote innovatie te verwachten van IP-gebaseerde diensten en Europa loopt wat achter. In de VS is eerder besloten dat VoiP-aanbieders niet aan dezelfde strenge wet- en regelgeving hoeven te voldoen als telecomaanbieders. Internetbellen kan zich daardoor eenvoudiger ontwikkelen. Maar op langere termijn, als internetbellen een serieus en bedrijfszeker alternatief is geworden, valt niet in te zien waarom VoIP-aanbieders niet aan dezelfde eisen zouden moeten voldoen als de traditionele telefoonaanbieders. Dus ook een bewaarplicht voor gesprekken, dus ook nummerportabiliteit en dus ook een verplichting om noodnummers (112) te ondersteunen. Dat zal nog tot fundamentele discussies leiden. Een dienst als Skype is technisch bijvoorbeeld niet wezenlijk anders dan Instant Messaging of zelfs mail. Waarom voor het gesproken woord wel een bewaarplicht en voor geschreven woord niet? Het eindresultaat zou nog wel eens kunnen zijn, dat voor alle elektronische communicatie een bewaarplicht gaat gelden. De geesten zijn er rijp voor, zeker in Nederland.
Wordt Windows nu veiliger?
… het is maar hoe je het bekijkt. Elke maand krijgt de Windows-gebruiker automatisch patches toegestuurd, waarmee ontdekte kwetsbaarheden van Windows worden gerepareerd. Windows wordt daarmee veiliger. Hoewel? Er lijken per maand meer tekortkomingen te worden ontdekt, dan er worden verholpen. Vorige week kwam er weer een stortvloed aan beveiligingsbulletins en patches uit Redmond. Je vraagt je af of Microsoft in zijn strijd tegen hackers en cybercriminelen aan de winnende hand is. De kwetsbaarheid van de computersamenleving heeft mede te maken met de monopoliepositie van Windows. De paradox is dat de sleutel voor een veiliger internet juist daardoor ook weer bij Microsoft ligt. Om die redenen moeten we het toch maar toejuichen dat Microsoft komt met eigen strijdmiddelen tegen virussen, spam en spyware. Ondanks die monopoliepositie. Ik hoop niet dat de Symantecs van deze wereld hun energie alleen zullen steken in juridische procedures. Laat ze vooral proberen betere producten te maken dan Microsoft.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.