Er zijn concrete aanwijzingen dat ook KPN adsl2+ tot de drager van zijn televisiediensten gaat maken. De eigenaar van het telefonienetwerk onthoudt dsl-concurrenten Versatel en bbned al enige tijd de formele toestemming om deze nieuwe variant te gebruiken.
De voorkeur van KPN voor adsl2+ blijkt uit de vernieuwingen aan wijkcentrales, die het telecomconcern op dit moment met toeleveranciers bespreekt. Uit deze gesprekken is naar voren gekomen dat het concern het merendeel van de centrales geschikt wil maken voor adsl2+. Deze dsl-variant maakt snelheden tot 25 Mbps over de telefoonlijn mogelijk. Slechts in enkele gevallen zal het bedrijf vdsl inzetten. Deze nieuwe dsl-variant kan twee keer zoveel informatie verstouwen. Het telecomconcern onthoudt zich van ieder commentaar. Het zegt bij de rapportage van zijn jaarcijfers in maart de introductie van televisiediensten en de bijbehorende vernieuwing van de dsl-infrastructuur toe te lichten.
KPN moet voor een introductie van adsl2+ flink investeren in de wijkcentrales. De bestaande kasten en de modembanken in de centrales zijn veelal niet geschikt voor een opwaardering naar adsl2+. Dit speelt minder voor bbned, Tiscali en Versatel. Doordat zij later begonnen zijn, beschikken zij over nieuwere apparatuur. Deze is geschikt te maken voor adsl2+ door de modemkaarten en de software in deze apparatuur te vervangen. KPN heeft zich tot nu toe niet openlijk uitgesproken voor adsl2+ of vdsl. Dat heeft de vernieuwingsplannen van concurrenten ook vertraagd. Uit proeven bleek dat adsl2+- en vdsl-signalen in dezelfde telefoonkabels een negatieve impact op de doorvoercapaciteit had. Een paar weken geleden zijn technische oplossingen als ’spectrum shaping’ aangedragen om deze impact te minimaliseren.
“Als de keuze van KPN voor adsl2+ waar is, dan bewijst het dat het maandenlange onderzoek naar adsl2+ en vdsl een smoesje is geweest om uitstel te krijgen”, zegt Arthur van den Ende, commercieel directeur van bbned. Het bedrijf wil net als Versatel al langer adsl2+ introduceren.
Waarom beslissen tussen VDSL of ADSL2+.
Als KPN nu gewooon glasvezel inzet dan kan je de snelheden tot bijna in het oneindige opschroeven en de afstand tussen de centrale en consument maakt dan ook niet meer uit.
Eigenlijk zou de overheid hier voor verantwoordelijk op zich moeten nemen gewoon overall glasvezel neerleggen.
En dan aanbieders de mogelijkheid geven om hun diensten er over heen aan te bieden.
Omdat glasvezel zo een enorme capactieit heeft, kunnen aanbieders als KPN & Versatel er makkelijk Internet, Telefoonie & Digitale televisie over aanbieden.
Ik hoop niet dat KPN gaat investeren in technieen die eigenlijk al weer bijna veroudert zijn voor dat ze in gebruik zijn genomen.
Hoi Arnold
2x over “gewoon glasvezel neerleggen” Je hebt geen idee wat dat voor ivesteringen met zich meebrengt. En jij mag raden wie dat gaat betalen!
@arnoud
Misschien een veiling voor de benodigde glasvezel local loops houden?
Life is all about priorities …
Glasvezel tot aan de voordeur (daar spreken we hier over, niet over de backbones) mag misschien ooit rendabel worden, alleen het is nu veel lucratiever om veel minder te investeren in een infrastructuur die er al is; de telefoonkabels, het koper dat bij bijna iedereen aanwezig is. Als er een totaal nieuwe infrastructuur moet worden aangelegd, spreken we over miljardeninvesteringen. Investeringen, die mits ze überhaupt al lonend zijn, pas over pak-hem-beet 20 jaar kunnen worden terugverdiend. Het vervangen van kastjes in een wijkcentrale is duur, maar van een andere orde van grootte.
Als de Overheid, KPN, de VECAI, en derden, nu eens een beheersmaatschappij oprichten die gezamenlijk een glasvezelnetwerk gaat aanleggen.
Vervolgens kunnen dan KPN, VECAI, en derden, er ruimte huren voor hun eigen signalen.