Telecombedrijf Versatel gaat de honderden werkplekken op het kantoor in Nederland uitrusten met softwarematige telefoons van Mitel. Voor de toestellen komen webcams in de plaats om de samenwerking te bevorderen.
Versatel gaat voor het einde van de maand bij ruim achthonderd werkplekken de telefoon weghalen. Daarvoor in de plaats komt spraak-over-ip-software van Mitel op de computer en een webcam. “Mensen zullen met de softwaretelefoon en de webcam prettiger en laagdrempeliger communiceren en informatie efficiënter kunnen delen”, voorspelt Ronald Zondervan, technical director binnen de bedrijfspoot van Versatel. Naast de telefoonfunctionaliteit krijgen werknemers ook mogelijkheden voor videoconferentie en het gezamenlijk bekijken en werken in Office-documenten. Er moet nog besloten worden of het telecombedrijf deze stap ook in zijn kantoren in België en Duitsland zet. Dan zou het in totaal om 1600 werkplekken gaan.
Rijker
De keuze voor Mitel is volgens Zondervan weloverwogen gemaakt. Hij noemt de standaardversie van de Mitel-software veel rijker dan het Cisco-product. Als voorbeeld geeft hij de acd-functionaliteit (automatic call distribution) die standaard verwerkt is in de Mitel-software. In het Cisco-product moet dit apart aangeschaft worden. Bij twee recent gesloten contracten voor beheerde telefoniepoorten hebben de klanten van Versatel ook voor Mitel-software gekozen vanwege deze rijkere functionaliteit. Versatel beheert op dit moment ruim veertigduizend telefoonpoorten in opdracht van bedrijven. Tienduizend daarvan zijn spraak-over-ip-poorten. Het merendeel daarvan is nu gerealiseerd met Cisco-software.
Cisco zegt in een reactie op dit nieuws dat het voor telecombedrijven heel gebruikelijk is om technologie van twee verschillende fabrikanten naast elkaar te gebruiken. “Het overgrote deel van spraak over ip in Nederland wordt op Cisco-apparatuur gerealiseerd. Het is aan klanten om voor een alternatieve leverancier te kiezen”, zegt Marc Samsom, manager systems engineering service providers bij Cisco. Hij ziet naast Mitel ook Avaya en Alcatel als geduchte concurrenten in de Nederlandse markt. De opdracht is een opsteker voor Mitel, dat door de overeenkomst met Versatel en andere partners als HP en Triple P steviger voet aan de grond krijgt in Nederland.< BR>