Maandenlang lopen dsl-aanbieders als bbned en Versatel te mokken dat zij met adsl2+ willen beginnen, maar het niet mogen. Netwerkeigenaar KPN staat hen alleen proeven met de nieuwe dsl-variant toe. De belangen zijn groot. Versatel heeft de extra capaciteit van adsl2+ hard nodig om zijn televisieplannen te realiseren. Bbned heeft nu 150 duizend consumenten als afnemers van de snelste adsl-verbinding van 8 Mbps. Het verwacht volop nieuwe klanten te kunnen werven met nog sneller dsl. Alleen KPN heeft het licht nog niet gezien.
Het concern heeft meer dan een half jaar de tijd genomen om uit te zoeken of het met adsl2+ en vdsl aan de slag wil. Deze aarzeling leek lange tijd terecht, omdat vdsl door zijn beslag op het spectrum in de koperlijnen adsl2+ negatief zou kunnen beïnvloeden. Adsl2+ bleek ook een negatieve impact te hebben op vdsl, hetgeen KPN een stok gaf om de concurrenten een tijdje buiten de deur te houden. Dat argument is enkele weken terug flink verzwakt, nu duidelijk is dat de overlap in het spectrum met technische aanpassingen te omzeilen is.
De bodem onder deze redenering zakt helemaal weg als binnenkort blijkt dat KPN nu puntje bij paaltje komt ook ineens zelf met adsl2+ aan de slag wil. Waarom had het concern dat vorig jaar zomer niet kunnen bedenken? De evidente voordelen van adsl2+ boven vdsl waren toen ook al bekend: vernieuwing alleen in de wijkcentrale en niet in kabelverdeelkasten, minder glasvezel nodig en capaciteit beter afgestemd op de behoefte van afnemers. De weifelende houding van KPN valt wel te begrijpen. Doordat het bedrijf als een van de eerste met adsl is begonnen, kan het nu een groot gedeelte van zijn apparatuur weggooien. De keuze voor adsl2+ doet hierdoor bij KPN meer pijn, zeker als er over enkele jaren alsnog een migratie naar vdsl komt. < BR>