Kalman Kovacs, die in de nieuwe Hongaarse regering zijn bevoegdheid als minister voor informatica behoudt, wil sleutelen aan de verbetering van de it-infrastructuur in zijn land en buitenlandse investeerders aantrekken.
|
Onderwijsniveau
Een van de argumenten die het land uitspeelt is het hoge onderwijsniveau (hoewel de minister van Arbeid zich recent bezorgd toonde over de zwakke kennis van vreemde talen en het gebrek aan praktijk in het onderwijs), met zowat tweeduizend afgestudeerde technici per jaar. Dat is een behoorlijke hoeveelheid, hoewel het er weinig zijn vergeleken met India, dat 68 duizend technici per jaar aflevert. “We willen onze kennis omzetten in onderzoek en ontwikkeling en ons vermogen tot innovatie vertalen in nicheproducten, die we dan op de markt brengen via partnerschappen met buitenlandse bedrijven”, vertelt Kovacs.
Zwartwerk De huidige Hongaarse regering startte afgelopen oktober onder leiding van nieuwe miljonair en socialist Ferenc Gyurcsany. Naast nieuwe zijn er bekende gezichten, onder wie minister voor Informatica & Communicatie Kalman Kovacs. Premier Gyurcsany wil het budgettaire tekort terugbrengen van ruim 5 tot 3,5 procent van het bbp, een economische groei halen van 4 procent en uiteindelijk deel uitmaken van de eurozone in 2010. Er staan de ‘Hongaarse Blair’, zoals menig waarnemer hem noemt, enkele bikkelharde economische maatregelen te wachten. Hij moet tegelijkertijd de levensstandaard van de Hongaren verbeteren en een streng fiscaal beleid voeren. Voor dat laatste moet hij de overheidsuitgaven beperken, de privatisering versnellen zwartwerk bestrijden. Volgens het ministerie van Economie loopt het zwartwerk op tot 20 á 30 procent, en volgens andere bronnen zelfs tot 40 procent, van de geproduceerde rijkdom. |
Een andere Hongaarse troef is de geopolitieke positie aan de grens van de EU, terwijl het inmiddels volwaardig lid is. Het wil gebruikmaken van de royale subsidies van de EU om buitenlandse bedrijven aan te trekken, onder meer via bijdragen voor regionale ontwikkeling. “Met naleving van de wettelijke bepalingen van de EU”, benadrukt Kovacs, die de beschikbare subsidies op jaarbasis op 1,2 miljard euro raamt. Hij is er zich bovendien van bewust dat de Europese subsidies tussen 2006 en 2013 een veelvoud kunnen worden van de huidige. Waarnemers wijzen wel op het gebrek aan transparantie in het beleid van de nieuwe regering rond EU-kwesties.
Bedrijven als Ericsson, Nokia, GE, LG, Dell, Sony, Flextronics, SAP, Oracle, Microsoft, Philips, IBM en HP hebben zich al laten verleiden. “It vertegenwoordigt 3,5 procent van het bbp van Hongarije, de hoogste score bij de nieuwe EU-leden”, preciseert Kovacs. Hij memoreert dat de informatietechnologie de afgelopen tien jaar constant een tweecijferige groei heeft genoteerd; “11 procent in 2002, terwijl de West-Europese landen in een negatieve spiraal zaten”. Vooral in de Hongaarse mkb-sector zou nog een hoop rek zitten. Interessant in dat verband is ook dat Hongarije één van de eerste landen in Oost-Europa was die zijn telecommarkt heeft geliberaliseerd. De internetpenetratie bedraagt 30 procent. Dat moet oplopen tot 38 procent tegen 2006.< BR>
Marc Husquinet