De arbeidsproductiviteit daalt in Nederland. 's Lands economie doet te weinig met en in ict en de arbeidsmentaliteit moet sterk wijzigen. ICT~Office zegt nog weinig concrete verbeteringen te zien.
Volgens een recent rapport van de Europese Commissie laat de Nederlandse economie sinds het millennium een daling zien in de arbeidsproductiviteit, een belangrijke indicator voor economische groei. Deze daling is voor een beperkt deel te wijten aan de grote aanwas van werknemers eind jaren negentig, die de productiviteit naar beneden haalde.
Een belangrijker oorzaak voor de teruggang is dat de ict-sector een te bescheiden rol speelt in de Nederlandse economie. Daarnaast profiteren andere sectoren te weinig van de mogelijkheden om met ict werk slimmer uit te voeren en zo de productiviteit te verhogen. Behalve Nederland zagen ook Italië en Portugal de productiviteit dalen.
“Nederland moet slimmer, maar ook harder werken om de productiviteit op peil te brengen”, stelt directeur Sylvia Roelofs van de ict-branchevereniging ICT~Office in een reactie op het rapport. Volgens haar moet er een verandering in arbeidsmentaliteit komen, moet het ontslagrecht flexibeler en moet levenslang leren meer gestimuleerd worden.
Meer over het rapport is te lezen in de Computable van 4 februari 2005
Verandering van arbeidsmentaliteit: zodra je jezelf als systeemontwikkelaar betrapt op het DRY principe (Don’t Repeat Yourself), moet je al gaan nadenken of je dat niet kan automatiseren. Daar moet je jezelf echt toe zetten. Het is ergens prettig om te blijven hangen in bepaalde vertrouwde patronen, juist omdat je jezelf herhaalt en omdat het zekerheid geeft. Maar het is eigenlijk beter om zoveel mogelijk code te genereren met behulp van patterns die je op een gegeven moment ontdekt. Nadeel hiervan is wel weer dat je ten eerste het management ervan moet overtuigen en ten tweede de productiviteit in het begin afneemt terwijl het pas later exponentieel toeneemt.
Levenslang leren: maar wat eigenlijk? Wel eerst even de krenten uit de pap vissen als het gaat om het maken van een selectie uit al die wildgroei van talen, tools en standaarden. Toch blijft dit nog een gok. Ik weet niet in hoeverre evaluatie hiervan openbaar wordt gemaakt of dat men er liever nog wat voorzichtiger mee is. Sommige technologiën staan zelf nog in de kinderschoenen maar hebben tijd nodig om te kunnen rijpen. Vooralsnog maar afgaan op wat een instantie als de Gartner Group of soortgelijke instanties roepen.
Levenslang studeren ?
Tot nu toe heb ik dat gedaan maar nu dat ik de 40 passeer merk ik dat het leren me steeds moeilijker afgaat.
Ik ben nu bezig met MCSE 2000 af te ronden maar de baas heeft al weer de volgende op zijn verlanglijst staan.
Linux, Windows XP, 2003 en straks Longhorn. Ondertussen wel bi blijven met het vakgebied en de technische ontwikkelingen etc.
Na zoveel jaren ga je wel wat metaalmoeheid vertonen. Dus het klingt leuk maar met de snelheid waarin nu de ontwikkelingen gaan is het moeilijk om ‘bij’ te blijven.
De drie stellingen zijn wel heel eenzijdig vanuit de werkgever geponnerd. Volgens mij is het diezelfde overhead die de werkelijke arbeidsproductiviteit remt cq budgetair soupeerd. Vernieuwingsdrang vind per definitie niet plaats in die overhead. Laat ICT~Office liever drie stellingen ponneren waarin zij aangeven hoe zij onze economie voorzien van vernieuwingsdrang…..