Het aantal zelfstandig werkende ict'ers (zonder personeel) neemt weer toe. Ook het aantal inschrijvingen van automatiseerders dat zich als freelancer of zelfstandige aanbiedt stijgt. 'Veel verdienen? Begin als freelancer.'
“Het is net als in het topjaar 2001”, juicht ict-detacheerder Wessel van Alphen, directeur van IT Staffing. In 2002 en 2003 zakte het aantal contractwerkers terug naar ongeveer zeshonderd. Van Alphen stelt nu weer 1300 zelfstandige ict’ers via zijn bureau in contractarbeid te hebben, net zoveel als in het topjaar. Het aantal inschrijvingen is hoger dan in 2001. “Toen hadden we 5000 ict’ers in de kaartenbak, nu 8000.”
Het bellen met een aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp) in de ict bevestigt de trend. Herkenning komt onder meer van Jock Kaal. Hij begon een netwerk van voornamelijk oud-collega’s, Allstar Professionals, na het faillissement van ict-detacheerder Aino in 2002. Inmiddels werkt hij bij een maatschap van projectmanagers.
Kaal bevestigt de observatie van Van Alphen. Kaal ziet het aantal zzp’ers in zijn eigen netwerk groeien. “Alles staat of valt met dat uurtarief. Stijgt dat, dan ruiken de opportunisten weer hun kans.”
Jeroen Eck, sinds 1993 zzp’er en behalve programmeur en netwerkspecialist ook oprichter van freelance-portaal Freelancer.nu, merkt dat het weer makkelijker is om aan werk te komen. Een andere zzp’er, Business-Objects-kenner Michiel Luijkx, begon in november vorig jaar. “De markt is op dit moment goed. Ik voer veel gesprekken met opdrachtgevers, maar ook met detacheringsbureaus.”
Peter Paul van Vlijmen, oprichter van portal Flex-Manager, ziet het nog niet zo zonnig. “De marges zijn nog niet op het niveau van 2001. We doen wel weer goede zaken, maar het is niet hetzelfde.” Kaal is niet verbaasd over deze nuancering. “De tussenhandel heeft het nog wel moeilijk. Beter gaat het met degene die rechtstreeks met de opdrachtgever onderhandelt.”