Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Keep the fiber alive! Is die ene marechaussee een uitzondering?
Keep the fiber alive!
… aan de Nederlandse gemeenten en corporaties zal het niet liggen. De Nederlandse breedbandsector is zowaar een sector aan het worden waar felle concurrentie de innovatie opjaagt. Kabel- en adsl-bedrijven verhogen momenteel praktisch elk half jaar hun bandbreedte en het eind is niet in zicht. Marktleider KPN verhoogt zijn maximale downstream-snelheid naar 8 Mbit/s (het Extra abonnement). UPC biedt internettelefonie en Versatel start na de zomer met betaaltelevisie via dsl. De vrije markt doet zijn werk en er lijkt daarom weinig reden meer voor de overheid zich met de ontwikkeling van de infrastructuur te bemoeien. Toch gebeurt dit. Er is een duidelijke glasvezellobby. Daartoe behoort ook EZ, al is het ministerie wat voorzichtiger geworden. Formeel worden breedbandsubsidies tegenwoordig beschikbaar gesteld aan ’technologie-onafhankelijke’ toepassingen. Maar je proeft dat dit is om claims van kabelmaatschappijen en ingrijpen van Neelie Kroes te voorkomen. Het moet gek gaan als deze subsidies, zoals de acht miljoen euro die zeventien gemeenten nu krijgen om ziekenhuizen en bibliotheken van breedband te voorzien, niet naar glasvezelprojecten gaan.
Ook tal van gemeenten en zelfs corporaties willen in glasvezel investeren. De legitimiteit van die initiatieven wordt echter ondergraven door innovaties in de kabel- en adsl-branche. In de promotie van glasvezel worden bovendien heel merkwaardige argumenten ingezet. Glasvezel zou leiden tot ‘betere zorgvoorzieningen’, ‘meer veiligheid’ en zelfs meer ‘sociale cohesie’. Dat zijn argumenten die het kennelijk politiek goed doen, maar natuurlijk baarlijke nonsens zijn. Er is een onthutsend gebrek aan praktische breedbandtoepassingen en de vergezichten die ons worden voorgehouden (onder andere door de commissie Andriessen) zijn veelal toepassingen die ook gerealiseerd kunnen worden via kabel of adsl. Want de capaciteit van de bestaande infrastructuur neemt akelig snel toe. Adsl en kabel blijken op te krikken tot snelheden ver voorbij de 10 Mb. Er worden al snelheden tot 100 Mb over coaxkabel bereikt in proefopstellingen. Bovendien dienen zich met Ethernet-to-the-home, Wifi en Digitenne weer nieuwe varianten aan.
Dus waarom maakt de overheid zo’n expliciete infrastructuurkeuze in een markt die zo snel verandert? Wellicht hebben de glasvezelinitiatieven de marktpartijen geprikkeld tot meer innovatie, maar dat heeft dan gewerkt. Moet de overheid daarom nu toch zelf grootschalig gaan investeren? Waarom niet voor een geleidelijk scenario gekozen waarbij de infrastructuur niet te ver vooruit loopt op de vraag? Laten er eerst maar eens applicaties komen die de grenzen van de huidige capaciteit aftasten. Het grote publiek kijkt meer naar de prijs dan naar de capaciteit. De publieke behoefte aan glas is klein, behalve wellicht de zware Kazaa- en Limewire-gebruikers die razendsnel porno, tv-programma’s en speelfilms willen downloaden.
Ik zie maar één belangrijk argument voor steden te investeren in glasvezel: om zich als kennisstad te profileren. Andere steden doen dat ook. Imago laat zich niet in argumenten vatten. Van een supersnel netwerk gaat aantrekkingskracht uit. Dat zal zeker ook bepaalde bedrijvigheid aantrekken en stimuleren. De rest is onzin. Sprekend over sociale cohesie: nog altijd heeft zo’n 20 procent van Nederland geen enkele vorm van breedband. Daar hoor ik niemand meer over.
Is die ene marechaussee een uitzondering?
… was het maar waar. Eerst hadden we de officier van justitie die een pc op straat zette, nu is er die marechaussee die vertrouwelijke dossiers via Kazaa laat uitlekken. Het zal niet de laatste keer zijn dat er vertrouwelijke digitale informatie op straat komt. Dat heeft behalve met nonchalance, vooral met onwetendheid te maken. Deze week was ik voor zakelijke redenen bij een overheidsorganisatie op bezoek waar nogal wat vertrouwelijke informatie omgaat. En ja hoor: het Kazaa-logo prijkte op het bureaublad. Nauwelijks een week na het marechaussee-incident! Voorzichtig stipte ik aan dat deelnemen aan ruilbeurzen als Kazaa, Gnutella, LimeWire of Grokster de beveiliging niet ten goede komt. Dat was nieuws.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.