Het is onvermijdelijk: communicatie via ip komt uiteindelijk neer op het SIP-protocol. Het zogenaamde Session Initiation Protocol is aan een gestage opmars bezig, of evolutie, zoals aanhangers het liever noemen. Microsoft, IBM, Avaya zijn enkele grote namen die inzetten op SIP. Wie een SIP-adres heeft, is hoe dan ook, altijd bereikbaar. “Wie nu nog een voip-service aanschaft die geen url’s of SIP ondersteunt, is gek.”
|
Net als bij e-mail krijgt iedere deelnemer een uniek adres dat in dit geval een SIP url is. Aanvragen voor een communicatiesessie kunnen gaan via udp/ip of tcp/ip. SIP gedraagt zich als uitstekende gastheer voor een reeks andere protocollen om bijvoorbeeld de communicatie voor beeld, geluid, tekst of alle drie tegelijk op te zetten. In die flexibiliteit zit een groot deel van de kracht van het protocol.
Daarnaast zijn er diverse aanvullingen mogelijk. SIP ondersteunt bijvoorbeeld Rich Presence, een uitbreiding op het protocol waar Henning Schulzrinne van de Columbia Universiteit voor het IETF aan werkt. “Met Rich Presence krijg je ‘context aware’ communicatie. Afhankelijk van de locatie van een gebruiker (kantoor, auto, trein) en wat zijn activiteit is, kan hij via het juiste SIP-communicatiemiddel (sms, telefoon, e-mail, im) worden bereikt.”
Schulzrinne, die ook aan de basis van SIP stond, werkt nog aan de uitbreiding en ook aan een privacyfilter. Tijdens de vijfde SIP-conferentie onlangs in Parijs presenteerde hij de vorderingen van de aanvulling. “We moeten naar een systeem waarin je door informatie over je huidige situatie vrij te geven, via de juiste communicatiemiddelen wordt bereikt. De vraag van degene die communicatie zoekt, bepaalt voor een deel de informatie die de gezochte vrijgeeft”, aldus Schulzrinne. Hij meent dat door strak opgestelde regels mogelijke privacy-obstakels op te lossen zijn.
Gek
Alle sprekers op de conferentie hebben een gemeenschappelijke boodschap: de SIP-evolutie is onvermijdelijk. Voor Henri Sinnreich, werkzaam bij MCI (communications provider) en een van de sprekers op de conferentie, is het helder: “Wie nu nog een voip-systeem aanschaft dat geen url’s of SIP ondersteunt, is hartstikke gek. SIP is het dominante voip-protocol.” Sinnreich is onder de indruk van de opmars van Skype (ook p2p voip), maar verwacht dat de veeleisende zakelijke markt kiest voor de open standaard SIP.
CTO Mun Yuen Leong van Avaya is het daarmee eens, maar hij maakt wel een voorbehoud. “Hoeveel SIP ook te bieden heeft, het blijkt dat bedrijven alleen investeren in ip-communicatie als het ze ook wat oplevert.” Hij ziet het als een taak van Avaya om de zakelijke wereld duidelijk te maken wat SIP voor het bedrijfsleven kan betekenen. Ook meent hij dat er nog veel moet gebeuren. “Een verdere standaardisatie van SIP-mogelijkheden is nodig.”< BR>
Voip: H.323 versus SIP
In de voip-wereld zijn diverse protocollen, maar slechts twee strijden om de heerschappij. Er is H.323, ontwikkeld en gestandaardiseerd door de International Telecomunication Union (ITU) in 1996 en er is SIP, dat in 1999 door Internet Engineering Task Force (IETF) naar buiten is gebracht. H.323 heeft zijn wortels dan ook meer in de telecomwereld, terwijl SIP meer uit de webwereld stamt. H.323 heeft het voordeel dat het eerder op de markt was en daarom veel wordt gebruikt door voip-fabrikanten. Toch krijgt SIP steeds meer aanhang. Het is een protocol dat erg goed te integreren is met andere protocollen en applicaties. Die flexibiliteit ontbreekt bij H.323. Daarnaast werkt een SIP-telefoon van Avaya ook met een de SIP-enabled Live Communications Server 2005 van Microsoft. Althans, als beide producten 100 procent voldoen aan de SIP-standaard. Deze standaard wordt nog steeds verder ontwikkeld: er liggen verschillende voorstellen bij de IETF klaar om het protocol uit te breiden. Denk bijvoorbeeld aan privacyregels om Rich Presence te regelen.
IP en oude telefonie
Allemaal leuk en aardig die ip-communicatie, maar om nu zomaar alle telefoonnummers overboord te gooien is ook zonde. Dat hoeft ook niet, want via de protocollenreeks Enum (Electronic Numbering) kan elk telefoonnummer worden omgezet naar bijvoorbeeld een webpagina, e-mailadres of SIP-adres. Als iemand via een server met Enum-ondersteuning belt, bekijkt deze via dns of de persoon met contact wordt gezocht ook nog op andere manieren te bereiken is dan alleen via het ‘ouderwetse’ telefoonnetwerk.
SIP: http://www.sipforum.org
H.323: http://www.h323forum.org
Enum: http://www.enum.org