Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wordt Apple nog boardroomfähig? Noem eens een grote zak drivers; en Wié is er boos op IBM?
Wordt Apple nog boardroomfähig?
… OS X is uiteindelijk Unix. In de schaduw van het fenomenale iPod-succes timmert Apple ook aan het andere einde van het productspectrum flink aan de weg. Vlak voor de Macworld introduceerde het bedrijf een 5,6 terabyte raid opslagsysteem én eigen san-opslagsoftware. Dat is Apples eerste stap in de opslagmarkt. En een serieuze: het platte zilvergrijze racksysteem met zijn veertien schijfeenheden van 250 GB mag er al zijn, maar wat te denken van de integratie van het bestaande San bestandssysteem Adics StorNext in het OS X besturingssysteem. Het resultaat is niet alleen dat Mac-clients direct kunnen worden gekoppeld aan een san, maar ook dat een Apple opslagnetwerk als basis kan dienen voor Windows, Unix en Linux clients en servers. Apple als san-leverancier! Zo’n vaart zal het natuurlijk niet lopen; Apple zal al blij zijn dat de traditionele klantenkring uit de hoek van digitale videoproductie en grafische industrie weer met opgeheven hoofd tegemoet kan treden en een volledige Apple-oplossing inclusief servers en opslag kan leveren. Maar het geeft aan dat de ambities van Apple nog altijd verder gaan dan de consumentenmarkt. Teken aan de wand is dat Oracle zijn 10g database en applicatieomgeving aan het overzetten is naar OS X. Dat is tenslotte een Unix-besturingssysteem met de krachtige 64-bit IBM PowerPC processor onder de motorkap.
Noem eens een grote zak drivers
… Microsoft Windows. Marc Andreessen, de man achter Netscape, heeft Windows ooit ‘niet veel meer dan een gigantische zak drivers’ genoemd. Dat was meen ik denigrerend bedoeld, maar het is wel hét sterke punt van Windows. Sinds Windows95 kun je er eigenlijk van zijn verzekerd dat elke kaart, muis, printer, scanner die maar op de markt komt, werkt onder Windows. Dat lijkt nu vanzelfsprekend, maar dat hebben we te danken aan Bill Gates. Die nam al die honderden stuurprogramma’s in Windows op. Daarvoor moest elke applicatieleverancier zelf maar zorgen voor stuurprogramma’s. WordPerfect bestond ooit uit twee programmadiskettes en vier diskettes met printerdrivers.
Api’s en drivers; daar draait het om bij besturingssystemen voor generieke bureaucomputers. De beschikbaarheid van drivers is daarom voor concurrerende besturingssystemen minstens zo’n grote drempel als de beschikbaarheid van applicaties. Koop maar eens een digitale camera of fotoprinter: Linux-software zit er zelden bij. Met Linux komt het misschien dankzij de wereldwijde steun van fabrikanten op termijn nog goed, maar andere besturingssystemen zijn kansloos.
Wié is er boos op IBM?
… Jonathan Schwartz van Sun. Voor topman Schwartz van Sun lijkt zijn online blog een wekelijks afreageer-uurtje. Het doet soms wat puberaal aan. Enige tijd geleden kreeg Red Hat er een aantal malen van langs, nu wordt IBM in een potsierlijke ‘dear Sam’ brief verweten dat hij zich ouderwets monopolistisch gedraagt omdat Big Blue zijn bedrijfssoftware vooralsnog niet naar de nieuwe Solaris-versie voor het x86-platform wil overzetten. Mag ik voor Sam Palmisano antwoorden?
‘Dear Jonathan,
Wat had je anders gedacht? We zijn een concurrent. We hopen natuurlijk dat Solaris op x86 een volledige mislukking wordt. We zijn echter vooral zakelijk. Dat Solaris nu ‘open broncode’ en gratis wordt, zegt ons niet veel. Pas als er een serieuze markt is voor het platform, doen we mee. We zetten toch ook al onze bedrijfssoftware over naar de Sparc-versie van Solaris 10.
En wat een grote woorden Jonathan. Ons beschuldigen dat we klanten gevangen houden. Mag ik je eraan herinneren dat Sun zelf twee jaar geleden nog besloot de verdere ontwikkeling aan Solaris-voor-Intel te staken. Natuurlijk mag je op dat besluit terugkomen, maar bewijs eerst maar eens dat dit meer is dan de volgende modegril. Voorlopig mikken we voor het x86-platform bij IBM, net als trouwens de rest van de computerindustrie, op Windows en vooral Linux. Dat Sun een eigen route kiest, is moedig. Of het ook verstandig is, vraag ik me af. Vriendelijke groet, Sam.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.