Rambus komt met een nieuw, sneller geheugentype, genaamd Extreme Data Rate (EDR) memory. Deze tegenhanger van het huidige DDR moet dat geheugen voorbijstreven.
Rambus zegt dat EDR in eerste instantie bedoeld is voor multimedia-toepassingen die een hoge bandbreedte vereisen. De omstreden chipontwerper verwijst naar aanstaande consumentenelektronica en grafische werkstations met de Cell-processor. Die chip, gezamenlijk ontwikkeld door IBM, Sony en Toshiba, bestaat uit een reeks gekoppelde cellen die een massale datadoorvoer en –verwerking aankunnen.
Chipproducent Samsung is nu begonnen aan massaproductie van Rambus’ nieuwe geheugentype. De ontwerper verwacht dat EDR volgend jaar zijn debuut zal maken in grafische kaarten en pc’s (als hoofdgeheugen).
Rambus is vooral bekend van het gelijknamige geheugen, ook RDRAM genoemd. Dat kwam uit toen regulier SDRAM op de laatste benen leek te lopen en de DDR-opvolger (Double Data Rate) nog geen standaard was. Een vroege alliantie met Intel moest RDRAM tot optie voor Pentium III-topmodellen maken en tot de facto standaard verheffen voor de Pentium 4.
Rambus-geheugen was aanvankelijk weliswaar sneller, maar tegelijkertijd relatief duur doordat het bedrijf licentiegeld rekende aan de geheugenfabrikanten. Later claimde het bedrijf patenten op DDR en begon het een juridische kruistocht tegen geheugenchipproducenten. Sommige van die zaken zijn geschikt, andere zijn nog altijd in behandeling.