De bestaande elektronische communicatie tussen ziekenhuizen en huisartsen is een dure aangelegenheid. Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk is op mail overgestapt om berichten over patiënten goedkoper te versturen.
Veilige mail Izecom is in 2002 opgericht door Christine Karman, die eerder aan de wieg stond van Trillian. “Veel pki-systemen werken met ldap-servers. Dit brengt het gebruik van een ingewikkelde querytool met zich mee. Dat is niet handig als je een systeem voor ogen hebt dat na één klik met certificaten kan omgaan”, zegt Karman. De software van Izecom vraagt via de webservices-standaard Soap een S/Mime-certificaat op bij de server van het bedrijf als er lokaal geen beschikbaar is. De eindgebruiker merkt daar niets van. Naast de zorgsector heeft het bedrijf klanten in de advocatuur, de bankwereld en de zakelijke dienstverlening. Het heeft ook een programma voor het ondertekenen van digitale facturen in pdf-formaat. |
De reikwijdte van de nu door veel ziekenhuizen gebruikte elektronische communicatiediensten van het landelijk opererende Lifeline en het regionale Labelsoft is niet erg groot vanwege de hoge kosten en de beperkte dienstverlening. De ziekenhuizen die Lifeline-diensten afnemen hevelen hun elektronische berichten in Edifact-formaat via separate telefoonlijnen over naar de infrastructuur van de intermediair. Deze partij zet de berichten klaar voor de aangesloten huisartsen, zodat zij de informatie kunnen importeren in hun eigen systemen. In de regio Kennemerland werkt ongeveer de helft van de tweehonderd huisartsen met dit systeem.
Versleutelen
Het Rode Kruisziekenhuis heeft een aantal huisartsen bereid gevonden om de berichten via mailverkeer te ontvangen. De instelling heeft een Exchange-mailserver aangeschaft die berichten met patiëntenuitslagen en informatie over ziekenhuisopnames met certificaten van het in mail-encryptie gespecialiseerde Izecom versleutelt. “Als onbedoeld een verkeerd persoon dit bericht ontvangt, kan hij er niks mee. De ontvanger heeft een certificaat van Izecom in de eigen mailbox nodig om het bericht te lezen”, aldus Van Zee. Al is internet de drager, in combinatie met de codering is het beveiligingsniveau van dit systeem hoog.
Het ziekenhuis is goedkoper uit met het gebruik van mail voor het berichtenverkeer. De instelling heeft voor een aantal punten waar veel met berichtenverkeer gewerkt wordt licenties aangeschaft voor het systeem. De apotheek, het laboratorium en de verschillende specialisaties in het ziekenhuis kunnen daardoor elk met een eigen serverlicentie het systeem gebruiken. Daarnaast is het mogelijk om per werkstation een certificaat te gebruiken. De ontvanger moet eenmalig een certificaat van Izecom importeren in het mailsysteem. Hij kan vanaf dat moment alle beveiligde berichten inkijken.
Huisartsen
Het systeem moet uitermate gebruiksvriendelijk zijn, omdat anders behandelaars afhaken. “Elke huisarts moet met het systeem uit de voeten kunnen, anders hoef je er niet eens aan te beginnen”, stelt Van Zee. Het pki-systeem (public key infrastructure) van Izecom gaat zelfstandig op zoek naar de aanwezigheid van een door dit bedrijf uitgegeven certificaat om het ontvangen bericht leesbaar te maken. Als dat er niet is, controleert het of er een ander certificaat dat aan de S/Mime-standaard van RSA Securities voldoet voorhanden is in het mailprogramma. Mocht ook dat er niet zijn, dan zoekt het systeem contact met de servers van Izecom voor een nieuw certificaat. Het Rode Kruis Ziekenhuis voorziet huisartsen die willen meedoen van een certificaat, zodat er voor hen geen extra kosten aan verbonden zijn.
Het ziekenhuis heeft meer problemen met het automatisch importeren van de berichten in de verschillende his’en (huisartsen informatie systeem). “Er is altijd een hoop gesteggel geweest over wie deze noodzakelijke vernieuwing van de huisartseninfrastructuur gaat betalen. Dit ziekenhuis heeft door inzet van eigen personeel en met hulp van Izecom inmiddels in twee systemen een automatische koppeling gerealiseerd”, vervolgt Van Zee. In totaal zijn er in Nederland vijf his’en in gebruik, waarvan een aantal nog onder Microsoft DOS draaien. Deze maand komt er een koppeling met het in Nederland meest gebruikte systeem, het Microhis van iSoft, het voormalige Torex Hiscom.
Izecom zegt dat op dit moment tien ziekenhuizen geïnteresseerd zijn in het beveiligde mailsysteem, dat goedkoper is dan de Edifact-diensten en bovendien gebruiksvriendelijk. Vijf ziekenhuizen werken er inmiddels mee, waaronder het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Leyenburg ziekenhuis in Den Haag. De andere helft bestudeert de mogelijkheden. Het systeem kan overweg met de gekwalificeerde handtekeningen uit de infrastructuren van KPN en PinkRoccade. Het kan daardoor samenwerken met het door certificaten van KPN beveiligde berichtennetwerk Vecozo van de verzekeraars. Ook ondersteunt het de smartcards van het UZI-register (Unieke Zorgverlener Identificatie) voor alle artsen en andere behandelaars die het Cibg (Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg) komend jaar gaat uitbrengen op de infrastructuur van PinkRoccade.< BR>