Gisteren was het weer zover. De RAD race 2005 (Rapid Application Development) ging van start. Teams proberen met hun favoriete ontwikkeltool in twee dagen tijd een applicatie zo snel mogelijk in elkaar te zetten. Het team dat na twee dagen de meeste functionaliteit ontwikkeld heeft, wint (zie http://www.developmenttools.nl)
Maar hoe nuttig is zo’n race nu eigenlijk? Het winnende team kan er commercieel voordeel uit te halen. Bij vele commerciële uitingen zal de winnaar dan trots het winnen van de race vermelden. Sommige teams gebruiken de RAD race om hun eigen tools en mensen te ijken. Hoe goed is ons tool of zijn wij eigenlijk? Zeker voor nieuwe tools kan dat nuttig zijn.
Maar hoe belangrijk is een RAD race voor de markt? Kan een willekeurige organisatie iets leren van de resultaten? Stel dat een organisatie nadenkt over het aanschaffen van een nieuw tool. Als dat tool dan slecht scoort, is dat dan een argument om het niet aan te schaffen? Nee. Een RAD race geeft inzicht in bepaalde eigenschappen van een tool, maar zeker niet alle.
We weten dat bepaalde tools nooit de RAD race zullen winnen. Sommige tools zijn bijvoorbeeld ontwikkeld om onderhoud te vereenvoudigen. Daarvoor boeten ze dan wel wat in op ontwikkelsnelheid. Misschien vindt u de onderhoudbaarheid belangrijker dan ontwikkelsnelheid. Ook is bekend dat tijdens de RAD race een tool niet alle eigenschappen kan tonen. Die niet getoonde eigenschappen zouden misschien wel eens in een echt project heel belangrijk en waardevol kunnen zijn. Kortom, een RAD race geeft slechts een beperkt beeld van wat een ontwikkeltool waard is.
Om toch een compleet beeld van de ontwikkeltools te geven is besloten de race uit te breiden met een gedetailleerd warenonderzoek. Aan vijfentwintig leveranciers, waaronder Borland, CA, Compuware, IBM, Microsoft, Oracle en Sun, is gevraagd een lange lijst met vragen in te vullen. De antwoorden geven een veel completer beeld van de sterke en zwakke punten van tools. Tevens worden deze antwoorden gecombineerd met de resultaten van de race, waardoor bepaalde resultaten van de wedstrijd (hopelijk) verklaard kunnen worden.
Een andere beperking van de race is dat door de jury alleen bekeken kan worden of de gevraagde functionaliteit werkt, niet hoe deze ontwikkeld is. Daarom is voor deze editie besloten om achteraf tijdens evaluatiesessies bij elk team onder de motorkap te gaan kijken, om te bepalen hoe de applicatie gebouwd is. Ook dit verschaft weer extra informatie.
De combinatie van de race, de vragenlijst en de evaluatiesessies zullen hopelijk een compleet beeld geven van de markt van ontwikkeltools. Er is alleen één aspect dat dan nog ontbreekt en daar kunt u als lezer mee helpen. We zouden namelijk ook graag willen weten hoe vaak een bepaald tool ingezet wordt. We kunnen dat aan de leveranciers zelf vragen, maar die kunnen daar niet altijd op antwoorden. Daarom ga ik iets doen dat niet gebruikelijk is in een column. Zou u zo vriendelijk willen zijn mij een email te sturen waarin u de onderstaande vragen beantwoord:
1) Wat is het primaire ontwikkeltool (inclusief versienummer) van de organisatie waar u nu werkt?
2) Wat is het secondaire ontwikkeltool?
3) Welke organisatie vertegenwoordigt u en in welk land is deze gevestigd?
De laatste vraag is noodzakelijk om te voorkomen dat een lollige leverancier zelf honderd emails verstuurt, of dat al uw honderd collega’s dat doen.
Afgezien van het ontdubbelen, wordt de organisatie verder niet in de analyse gebruikt.
De antwoorden kunt u sturen naar radrace@r20.nl. Uiteraard wordt uw adres daarna niet voor commerciële doeleinden gebruikt.
Indien u wilt meewerken aan dit kleine onderzoekje, dan stel ik dat zeer op prijs. De resultaten worden tijdens Database Systems in maart gepresenteerd. Uit de inzendingen worden er twee beloond met een entreekaart voor Database Systems.< BR>
Rick F. van der Lans is onafhankelijk adviseur, een internationaal bekend spreker en auteur van diverse boeken, tevens gespecialiseerd in softwareontwikkeling, datawarehousing en internet.